BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki jár jól az egykulcsos adóval? Kiszámoltuk

Akinek nincs gyermeke és alacsony a jövedelme, veszíteni fog az új adórendszerrel. A legjobban a magas jövedelmű gyermekesek járnak.

A kormány adócsomagja szinte minden háztartást különbözően érint: az adóreform hatására lesznek olyanok is, akik kevesebbet visznek haza jövőre, mint idén. Elmondható, hogy a legjobban a magas jövedelmű, több gyerekes háztartások járnak a legjobban.

Az alacsony jövedelmű, gyermektelen, minimálbér-környékén keresők nominális nettó jövedelme csökkenni fog: míg 2010-ben a 75 ezer forint bruttó keresettel rendelkezők 61 158 forintot visznek haza, 2011-ben csak 59 110 forintot vihetnek haza. Ez több mint 2 ezer forintos keresetcsökkentést jelent, mely nem tűnhet meredek esésnek, de ezen a jövedelemszinten mégis jelentős kiesés. Még a 100 ezer forintot keresők is veszítenek az új rendszerben: ebben az évben 76510 forintot vihetnek haza, jövőre csak 74 780 forintot. A kiesés mértéke 1700 forint.

Egészen 285 ezer forint környékéig lehetne folytatni a sort, ugyanis akinek nincs gyermeke, és ennél kevesebb bruttó jövedelemmel rendelkezik, az veszíteni fog az új adórendszerrel. A fordulópont 284 ezer 600 forintnál van.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen publikált adataiból kiolvasható, hogy az átlagos bruttó kereset 202 ezer forint, a vállalkozásoknál dolgozóké 204900 forint, a költségvetési szerveknél dolgozóké 199 ezer forint. Az átlagkeresetűek pénztárcája 60 forint híján 3500 forinttal lesz vékonyabb, amennyiben nincs gyermekük.

Akinek gyermeke van, az viszont jobban jár az új adórendszerrel: ám itt is elmondható, hogy mind nettó jövedelemben, mind százalékban kifejezve a magasabb bruttó keresetűek vihetnek haza több pénzt.

Az egygyermekes minimálbérrel bejelentett munkavállalók (73500 forint) kb. 800 forinttal járnak jobban az új rendszerrel, mint a régivel: 60 ezer 200 forint körüli összeg helyett 61 ezret vihetnek haza.  Az egygyermekes átlagkeresetűek 6600 forinttal járnak jobban: 137 920 forint helyett 144 460 forintot vihetnek haza. A felső jövedelemsávban 400-500 ezer forintos fizetésnél az adómegtakarítás mértéke 30-44 ezer forint.

Két gyermek esetén a minimálbért keresők szintén nem járnak jobban, majd 800 forinttal vihetnek haza kevesebbet. Az átlagjövedelműek több mint 16 ezer forinttal járnak jobban. A 400-500 ezres jövedelemnél, két gyermek esetén a megtakarítás 38, illetve 49 ezer forint havonta.

Összességében elmondható, hogy az alacsony jövedelmű gyermekteleneknek minden tényező változatlansága mellett vékonyabb lesz a pénztárcája, 270 ezer forint körüli bruttó bérnél található a fordulópont: e jövedelem felett jobban jár a dolgozó az új rendszerben.

Akinek gyermeke van, az kedvezőbb helyzetben várhatja a jövő évet: semmiképp nem jár kedvezőtlenül az új rendszerben, ám legjobban a magas jövedelműek pénztárcája hízik.

Három gyermeknél azonban nem jelentkezik további adókönnyítés, egészen 120 ezer forint feletti jövedelemig: akinek ez alatt alakul 2011-ben a bruttó bére, az ugyanannyit vihet haza, mint tavaly. Aki 500 ezer forintot keres, és három gyermeke van, az idei 286 ezernél 76 ezer forinttal többet vihet haza 2011-ben.

A KSH 2008-as adatai alapján megnéztük, hogy az embereket milyen arányban érintik az adóváltozások. A gyermekes háztartások száma 1 millió 270 ezer felett van, s átlagosan 4-en élnek egy háztartásban, így 5 millió 80 ezer embert érint kedvezően az új adórendszer.
 
A gyermektelen háztartások száma 2,5 millió feletti, de tekintettel arra, hogy az átlagos létszáma nagyjából fele (egészen pontosan 1,9 ember él egy gyermektelen háztartásban) a gyermekesekének, így 4,82 millió embert érint jelentős részben hátrányosan a jövő évi adóváltozás. 

Az aktív keresők majdnem azonos létszámban állnak a gyermektelen és a gyermekes háztartásoknál: előbbinél 1,95 millió, utóbbinál 1,81 millió az aktív keresők száma – áll a KSH adatsorában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.