BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetésre készül a Fed? Többszáz milliárd állampapírokért

A FED pénznyomda várakozása ismét kihúzta a gödörből az amerikai piacokat, a piaci hírek szerint az Egyesült Államok központi bankja több száz millió dollár értékben tervez állampapír-vásárlást. Közben Kína harmadik negyedéves makroadatai két éves csúcson állnak - áll a Cashline legfrissebb elemzésében.

Ugyanakkor a Beige Book, a FED gazdasági kilátásait összegző jegyzőkönyv semmi újat nem tartalmazott: egyes szegmensek lassú élénkülést mutatnak, mások visszaesést, de alapvetően gyenge a környezet, további eszközvásárlás (pénznyomda) várható. A pletykák szerint a FED félév alatt venne 500 milliárd dollárnyi állampapírt.

Önmagában ez az összeg körülbelül a költségvetési hiány finanszírozásához szükséges kibocsájtandó állampapír megvásárláshoz lenne elegendő, de a piac egyelőre a pénznyomda szürreális lázában ég, ahogyan egy átlagos tőzsdei költő fogalmaz. A tegnapi kereskedést a Boeing megemelt éves eredményterve és más a vártnál jobb gyorsjelentések segítették.

Mindeközben a ma reggel publikált heti amerikai kisbefektetői szentiment index (AAII) ismét másfél éves csúcs közeli értéket tükröz, immár hetedik hete extrém tartományban, amire nem volt példa tavasz óta, de akkor nem volt ennyire szélsőséges az optimizmus.

Ugyanabba a hibába esnek a piacok, mint a 2008-as Lehman-csőd kirobbanása előtt. a too-big-to-fail, azaz túl nagy, hogy csődbe menjen (azaz a kormány úgysem engedné) szentimentet felváltotta a "FED-saves-everybody", vagyis a FED mindenkit megment hozzáállás, ami ugyanazokat a veszélyeket, ugyanazt a szemellenzős kockázati éhséget szabadítja, illetve szabadította rá a piacokra.

Kína ma közzétette harmadik negyedéves számait, amely GDP tekintetében az év leglassabb (9,6 százalék), míg infláció (3,6 százalék) viszonylatában két év legmagasabb számait produkálta, úgy, hogy a szeptemberi infláció további gyorsulást tükröz elsősorban a megugró nyersanyagárak következtében. Egyre szűkebb mezsgyén tehát a kínai gazdaságpolitika, mert egyrészt folytatni kellene a gazdaságösztönzést a lakosság jóléti igényeit kielégítve, másrészt hűteni a gazdaságot az elszabaduló infláció miatt. Hasonló a helyzet a jüannál: a gazdaság hűtése érdekében erősíteni kellene (csökkentve az importinflációt), azonban az export fenntartása véget meg a gyengítés lenne a kívánatos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.