BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem 98, 125 százalék a végkielégítéseket érintő különadó!

A kormány alkotmánymódosítás tervezetében az áll, hogy a jövedelem száz százalékát meghaladó teher nem vethető ki, a különadóról szóló törvényben viszont a 98 százalék mellett a 27 százalékos hozzájárulás is szerepel, amely 125 százalékos adóterhet jelent - írja pénteki számában a Népszabadság.

Az Alkotmánybíróság elleneállására ebben az egy esetben lehet továbbra is számítani. A végkielégítéseket érintő 98 százalékos - plusz 27 százalék - adó ugyanis olyan nagyságot ér el, hogy nyílvánvalóan eltúlzott mérték már minőségi kategóriává; aránytalanná, indokolatlanná vagyis elkobzó jelleggűvé válik

A cikk szerint az állam akkora adót vethet ki visszamenőleg a közpénzekből gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatottak jövedelmére, amekkorát akar. Lázár János, a törvénymódosításokat beterjesztő képviselő újabb alkotmánymódosításában ugyanis annyi szerepel: az állami szférában "juttatott jövedelemre, az adott adóévtől kezdődően, törvény a jövedelem mértékét el nem érő kötelezettséget állapíthat meg" - idéz a lap.

Ezt figyelembe véve a 125 százalékos adóval a beterjesztők saját maguknak mondanak ellent.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.