BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó adatok jöttek az Egyesült Államokból

2008 szeptembere óta nem látott szintre süllyedt a munkanélküli segélyt újonnan igénylők négy hetes mozgó átlaga az Egyesült Államokban. A jó munkaerő-piaci adatok mellett felemás külkereskedelmi adatokat tettek közzé Amerikában.

24 ezerrel 435 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért fordulók száma az Egyesült Államokban a múlt héten, tette közzé az amerikai munkaügyi tárca. Az elemzők ennél magasabb 450 ezer fős adatot vártak.

A segélyért folyamodók négyhetes mozgóátlaga a közzé tett adatok alapján 446 500 főre csökkent, ez a legalacsonyabb átlag 2008 szeptembere óta.

Szerdán tették közzé a szeptemberi külkereskedelmi adatokat is. A külkereskedelmi hiány a vártnál jobban alakult, a havi külkereskedelmi hiány elérte a 44 milliárd dollárt, a felülvizsgált augusztusi hiány pedig 46,5 milliárd dollár lett. Az elemzők magasabb 45,5 milliárdos hiányt vártak.

A harmadik egymást követő hónapban segítette az amerikai kivitel növekedését a gyenge dollár. Az amerikai export 0,3 százalékkal, 154,1 milliárd dollárra nőtt. Az amerikai import a fogyasztok és a vállalkozások csökkenő beszerzéseit tükrözi, szeptemberben 1 százalékkal 198,1 milliárd dollárra csökkent az amerikai import értéke.

Az USA Kínából származó behozatala elérte a 35 milliárd dollárt, ezzel szemben a Kínába irányuló amerikai kivitel mértéke 7,2 milliárd dollár. Így szeptemberben az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje Kínával szemben 27,8 milliárd dollárra nőtt, ami példátlanul magas az államok más kereskedelmi partnereit figyelembe véve. Az elemzők így nem zárják ki, hogy a szenátus újra büntető szankciók bevezetését helyezheti kilátásba az alulértékelt kínai jüan miatt.

Az első kilenc hónapban 201,2 milliárd dollárra duzzadt az amerikai kereskedelmi hiány Kínával szemben, ez jelentős növekedés az egy évvel korábbi azonos időszakra eső 165,9 milliárd dolláros hiányhoz képest. A teljes kereskedelmi deficit elérte az első kilenc hónapban a 379,1 milliárd dollárt, ami jóval magasabb a tavalyi 270,2 milliárd dollárnál és elemzők szerint év végére már az 500 milliárd dollár értékű deficit sem kizárható.

Az import árak 0,9 százalékkal emelkedtek az elmúlt hónapban, ami alul múlja az elemzők által várt 1,2 százalékot. A fogyasztási cikkeknek sikerült valamelyest ellensúlyozni a kőolaj árának 3,3 százalékos növekedését, így lett jobb a havi adat. Az exportárak átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek, ami felülmúlja az elemzők 0,5 százalékos várakozásait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.