BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Novemberben is nőtt a feldolgozóipar teljesítménye

Tovább gyorsult a feldolgozó ipar bővülése novemberben – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,9 pont. A november havi index 3,4 százalékponttal magasabb az októberi értéknél (51,5). November általában kedvező hónap volt a korábbi években.

Novemberben három kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott és az indexértékek többsége nőtt októberhez képest. Az új megrendelések indexe 4,4 százalékponttal  62,6 pontra emelkedett az októberi bázisról, és ezzel már tizenegyedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését.

A beszerzési árak indexe 67,1 pontra, ezúttal enyhén csökkent októberhez képest, de továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizennyolcadik hónapja tart.

A foglalkoztatási index 56,3 pont, kilenc hónap folyamatos bővülés után a foglalkoztatotti létszám csökkenését jelezte szeptemberben, a feldolgozóiparban, de októberben megfordult az irány és novemberben a múlt havihoz képest 3,3 százalékponttal magasabb lett az értéke, azaz második hónapja újból a foglalkoztatottság bővülésére utal.

16 éves csúcson a brit feldolgozóipar

A brit feldolgozóipar váratlanul 16 éve nem látott szintre erősödött novemberben. A Beszerzési Menedzser Index (PMI) 58,0-ra emelkedett, ez a legmagasabb érték 1994 szeptembere óta. Az október havi 55,4 pontos értéket követően a szakértők csökkenést vártak előrejelzésük szerint az index 54,6 pontra történő visszaesése volt várható. Így a novemberi értékkel már 16 hónapja az 50,0 –es határ fölött tartózkodik a mutató. Ez a határ választja el a növekedést és az iparág zsugorodását.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.