BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aknamező után külpiac

A kis- és középvállalkozásokra épülnek a kormányzati célkitűzések.

Amellett, hogy a hazai szereplőket is helyzetbe hoznák, újra a harminc legversenyképesebb gazdaság közé kívánja juttatni a kormány Magyarországot. Erről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter beszélt a Világgazdaság tegnapi konferenciáján. Az idén és jövőre beinduló reformok első kézzelfogható eredményeit 2013–14-re ígérte a tárcavezető, aki azonban figyelmeztetett, hogy az alacsony foglalkoztatás csapdájából még nem jött ki az ország. Emlékeztetett: tíz hónappal ezelőtt aknamezőre lépett az új kormány, rögtön egy 600 milliárd forintos lyukat kellett betömni, ezért volt szükség bank- és különadóra.

A kkv-szektor a munkahelyteremtés fő letéteményese, ezért a pályázatokat is ide célozzák a jövőben. Fontosnak tartja Matolcsy György azt is, hogy a GDP és a GNI közötti rés újra szűküljön, ezt a profit ki- és beáramlásának egyensúlyba hozásával érné el. A külpiacra lépés lehet a növekedés egyik módja, erre is hallhattak példákat a konferencia résztvevői, akik főként a forráshoz jutás visszásságairól számoltak be. A körbetartozások és a fizetési határidők kitolódása súlyosan érinti a nagyvállalatoknak beszállító kkv-kat. Alternatív pénzforrásként szóba jöhetnek a kockázatitőke-társaságok, ezek előretöréséről is beszámoltak az előadók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.