BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugália - A mentőhitel olcsóbb, mint az önálló finanszírozás

Portugália kötvényeinek hozama meredeken emelkedett, és már olcsóbb lenne egy nemzetközi hitelcsomag, mint a piaci finanszírozás, ha tartósan fennmarad a nagy hozamfelár. A leminősítések hatására lehet, hogy a piaci források is szűkülnének egy aukción.

Portugália helyzete napról napra nehezebb: miután a héten lemondott a kormányfő, mert nem fogadták el megszorításokat két hitelminősítő is rontott a portugál államadósság besorolásán. José Sócrates nem tudta keresztülvinni a költségvetési kiigazítási csomagot, így veszélybe került a deficitcél.

A Fitch Ratings, Európa legnagyobb hitelminősítő intézete két fokozattal „A pluszról”, a köztes „A” fokozat kihagyásával „A mínuszra” rontotta az ország besorolását. A minősítés még mindig magasan befektetésre ajánlott kategóriát jelent, aggodalomra ad okot a negatív kilátás, vagyis a további leminősítés kockázata.

A világ legnagyobb hitelminősítője még csütörtök este minősítette le Portugáliát, hasonló okok miatt, mint a Fitch: az elmaradt megszorításokkal, és a kormányfő lemondásával indokolta a lépést. „A mínusz” szintről „BBB”-re minősítette le az S&P Portugáliát, mely már csak két szinttel van a befektetésre nem ajánlott, vagyis a bóvli kategóriától. Az S&P is negatív kilátást tűzött a besoroláshoz, ahogy a Fitch is.

A Portugál államcsőd ellen köthető biztosítás felára pénteken 542,5 bázispontra emelkedett a CMA DataVision adatai alapján. A két éves államkötvények hozama 6,7 százalékon áll, egy hét alatt 66 bázisponttal kúszott fel.

Az öt éves államkötvények hozama 8,34 százalékon áll pénteken, mely fenntarthatatlan szintnek bizonyulhat hosszabb távon. Görögország 5, Írország 6 százalékos kamattal kap hitelt az Európai Uniótól, mely alacsonyabb, mint Portugália jelenlegi kötvényeinek hozamszintje.

A görög hasonló futamidejű kötvények hozama 14, az ír állampapíroké 10 százalék közül mozog.

A portugál ügyvezető kormány szóvivője, Pedro Silva Pereira azt mondta ma, a nemzetközi hitelcsomag nem volt „nemzeti érdek”. Az ország megmentése 75 milliárd euró lehet, melyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap közösen finanszírozna. A kormány szóvivője szerint Portugália mindent megtesz, hogy elkerülje a nemzetközi hitelcsomagot.

A Commerzbank közgazdásza Christoph Weil azt mondta, hogy Portugália heteken belül az EU-hoz fordulhat hitelcsomagért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.