BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy az Eszközkezelőről: "Nem hajt minket a tatár"

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Rádiónak elmondta, hogy a devizahitelesek megsegítésével nem sérülnek a költségvetési irányszámok. Az állam vállal finanszírozási feladatokat az ősszel felálló Nemzeti Eszközkelező esetében; ez viszont néhány milliárd forint lehet Matolcsy György szerint.

A Nemzeti Eszközkezelő leghamarabb szeptemberben, vagy októberben állhat fel a nemzetgazdasági miniszter szerint. Matolcsy György úgy fogalmazott, hogy „nem hajt minket a tatár”, hiszen az árverezési moratórium feloldása első lépésben a nagyobb értékű ingatlanokat érinti majd.

Egy eszköz nem elég, legalább négy-öt kell ahhoz, hogy fordulatot lehessen elérni. Matolcsy György az otthonvédelmi akciótervet csak az egyik eszköznek tartja. További előrelépést jelenthet, hogy a jelzálog alapú hitelezés visszanyeri korábbi jogosultságát. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a 4,3 millió magyarországi lakóingatlanból legalább 800 ezret le kellene bontani. Ez mindenképpen az új otthon építések piacának élénkülése irányába vezet. Matolcsy György az új otthonteremtési program tervezett elindítását is jó iránynak tartja. 

Matolcsy György véleménye szerint 2014 előtt nem jut el olyan szintre a magyar gazdaság, hogy 40 ezer új lakás épüljön egy évben. Három év múlva a 30 ezres szám elérése a reális célkitűzés.  Ehhez egy sor intézkedésre lesz szükség; ilyen lehet a bérlakás program felülvizsgálata, vagy  hitelezés felpörgetése.

A nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Rádió kérdésére beszélt arról is, hogy nincs testreszabott vagy általános illemszabály arra, hogy egy miniszternek mennyi pénzt kell beraknia az Adósságcsökkentő Alapba, ő személyesen egyhavi jövedelmét fogja átutalni az alapba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.