BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tavalyinál egymilliárddal nagyobb a hiány - Elemzés

A tavalyinál egymilliárddal nagyobb a hiány, pedig az adócsökkentés miatt jócskán esett a bevétel.

Az egyszeri tételek miatt nehezen áttekinthető a büdzsé alakulása, de ami látszik, az kedvező. A prognózisban szereplőnél 41,6 milliárd forinttal kisebb, 1034,6 milliárd forint lett az államháztartás hiánya az idei első fél évben – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által tegnap közölt adatokból. A tavalyi 118,8-del szemben az idén 87,4 százalékon áll az államháztartás féléves hiánya a törvényi előirányzathoz képest – emeli ki az NGM közleménye.

Ezek a pénzforgalmi adatok, eredményszemléletben viszont az EU-s statisztikai rendszer értelmében egy összegben kellett elszámolni az államhoz kerülő magán-nyugdíjpénztári vagyont, ami jelentős szufficitet eredményezett már az első negyedévben. A pénzforgalmi elszámolásban viszont a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek 528,8 milliárd forint összege a második fél évben teljesül – hívta fel a figyelmet a tárca.

Az előirányzatot az eredeti, 687 milliárd forintos szintről a Mol Szurgutnyeftyegaznál lévő részvénycsomagjának a megvásárlásakor emelte meg a kormány, a módosítás nélkül az idén is jócskán az éves hiánycél fölött lenne a deficit. Ezzel együtt kedvező, hogy a tavaly ilyenkorinál mindössze egymilliárd forinttal nagyobb a hiány, miközben jelentős adócsökkentések zajlottak le januárban. Arra is rámutat az NGM közleménye: ha a magánnyugdíjból származó bevételek időarányos teljesítésével korrigáljuk az első fél év adatát, akkor a hiány 770,2 milliárd forintra csökken, ez az éves előirányzat 65 százaléka.

Az államháztartás önkormányzatok nélküli hiányán belül a központi költségvetés 280,7 milliárd, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 34,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 5,2 milliárdos szufficittel zártak. A központi költségvetés június havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 9,2 milliárd forinttal nagyobb összegben teljesültek, míg a kiadások 3,5 milliárddal elmaradtak az akkoritól.

A jobb eredmény hátterében a múlt év második felében bevezetett, az államháztartási egyensúly biztosítását szolgáló, pénzügyi szervezetek különadójából befolyt bevételek állnak. Mindezek mellett kedvezőbben alakultak a jövedékiadó-, az állami vagyonnal kapcsolatos és az egyéb bevételek is – tájékoztatott a gazdasági tárca. A 2,94 százalékos GDP-arányos hiánycélt teljesíthetőnek tartja az NGM a beérkezett adatok tükrében. Szakértők azonban arra figyelmeztettek korábban, hogy az egyszeri tételek nélkül valójában lazítás zajlott le az idén, és ezt részben a nyugdíjvagyonnal fedi el a kormány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.