BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a félelem Európában: Veszélyben a spanyol költségvetés

A spanyol kormány előrehozta a rendes parlamenti választások időpontját jövő áprilisról idén novemberre, mivel az egyre súlyosbodó gazdasági problémákkal küzdő országban egyre csökken a kormány támogatottsága.

Spanyolország helyzetét még az is nehezíti, hogy a Moody’s pénteken bejelentette, hogy leminősítési vizsgálat alá vonja a dél-európai ország Aa2-es hosszú lejáratú hitel-besorolását.

A kormány megpróbálja elkerülni, hogy Spanyolország is olyan helyzetbe kerüljön, mint Görögország, bár abban az elemzők egyetértenek, hogy az ibériaiak kimentésébe az egész eurózóna  belebukna. A Moody’s közleménye után azonnal esni kezdett a közös európai deviza árfolyama a dollárhoz képest.

Jose Luis Rodriguez Zapatero, az ország jelenlegi miniszterelnöke közölte, nem indul a következő voksoláson. Az elemzők szerint azért sem meglepő, hogy előrehozott választásokat tartanak, mert nagy annak a valószínűsége, hogy a jelenlegi kabinet nem tudja keresztülvinni a parlamenten a jelentős megszorításokat tartalmazó 2012-es költségvetést. A novemberi voksoláson az ellenzéki Néppárt megszerzi a szavazatok többségét – vélik az elemzők.

David Bach az IE Business School közgazdásza szerint egyedül egy új kormány nem lesz képes arra, hogy megnyugtassa a piacokat, hiszen az elmúlt 18 hónap gyakorlata is azt mutatja, hogy egy ilyen horderejű változás is mindössze rövid távú hatást fejthet ki. Egy másik szakértő azonban bízik abban, hogy egy nagyobb támogatottsággal rendelkező kabinet sikeresebben és hatékonyabban tud majd meghozni olyan reformokat, amelyek elengedhetetlenek a gazdasági problémák kezeléséhez, így például a spanyol munkaerő-piac átalakítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.