BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jósprofesszor: Lehetetlen küldetés megakadályozni az újabb válságot

Az idei év első félévében lassult a gazdasági növekedés a legtöbb fejlett gazdaságban. A bizakodóak szerint ez csak egy átmeneti jelenség. Nourel Roubini, a világgazdasági válságot előre látó professzor szerint ez azonban egy tévhit, amely már a múlt heti pánik előtt megdőlt. Az Egyesült Államokban és más fejlett gazdaságokban jelentős esélye van egy újabb recessziónak.

Az amerikai gazdaságból pocsék adatok érkeztek: alacsony a munkahelyteremtés, gyenge a növekedés és a fogyasztás, valamint a feldolgozóipari termelés is. Az ingatlanpiac továbbra is nyomott helyzetben van. A fogyasztói, az üzleti és befektetői bizalom csökkent, és tovább fognak esni – vélekedett a „jósprofesszor” a Financial Times hasábjain.

Az eurózóna perifériáján a gazdasági növekedés visszaesett, illetve nincs is. Nagyon magas a kockázata annak, hogy Olaszország és Spanyolország nem tudja a piacról refinanszírozni adósságát. Ellentétben Görögországgal, Írországgal vagy Portugáliával, ez a két ország túl nagy ahhoz, hogy kimentsék.

Közben az Egyesült Királyság növekedése lapos szinten áll a megszorítások miatt, és Japánban a stagnálás (melynek strukturális oka van) után helyreállhat néhány negyedévben, a földrengés utáni újbóli visszaesés következtében, a stimulus kifutásával újra stagnálhat a gazdaság.

Még rosszabb, hogy a globális vezető feldolgozóipari indikátorok erőteljes visszaesést mutatnak., beleértve a feltörekvő gazdaságokat, úgy mint Kína, India, Brazília és az exportvezérelt, illetve az erőforrásokban gazdag országokban, úgy mint Németország vagy Ausztrália.

Egészen a tavalyi éviga döntéshozók mindig elő tudtak húzni egy új nyulat a kalapból az eszközök árának magasan tartásával valamint a gazdaság kilábalás elősegítésével. Nulla kamatpolitikát hirdettek meg, (a fed beindította a) mennyiségi monetáris könnyítés első és második körét, megkönnyítették a hitelkihelyezést, költségvetési stimulult: 1000 milliárd dollár értékben nyújtottak likviditást a bankoknak és a pénzügyi intézményeknek, de most elfogytak a nyulak a kalapból.

A Standard & Poor’s megfontolatlanul leminősítette az Egyesült Államokat, csak növeli az esélyét annak, hogy egy (double-dip) W-alakú recesszió következzen be, és még nagyobb lehet a fiskális deficit.  Paradoxon, hogy az USA kötvényei valószínűleg továbbra is a világ legbiztonságosabb eszköze lehet. Ahelyett, hogy növekednének a kötvényhozamok, kockázatkerülés vagy részvénypiaci visszaesés esetén, csökkenni fognak.

Az USA-ban a kiadások csökkentésre kell számítani, és (hamarosan) adók kivetésére is sor kerülhet. Egy másik köre a bankmentésnek politikailag elfogadhatatlan.

Az újabb mennyiségi monetáris lazítást korlátozza az infláció, amely jóval a meghaladja a célt az egész nyugaton. A Federal Reserve talán elkezdheti mennyiségi lazítás harmadik körét, de ez túl kis hatású lehet, és túl későn érkezhet. Az elmúlt évben a monetáris könnyítés második köre, amely 600 milliárd dolláros ( 1000 milliárd dolláros az adócsökkentéssel és transzferekkel együtt) volt 3 százalékos gazdasági növekedést okozott egyetlen negyedév alatt. A lazítás harmadik köre ennél kisebb hatású lesz.

Az export sem fog segíteni. Az összes fejlett országnak gyengébb devizára lenne szüksége, azonban ez nem lehetséges egyszerre, mert ha az egyik gyengébb, a másik erősebb lesz. Ez egy zéró összegű játszma, amely egy újabb valutaháború kockázatát rejti magában. Japán és Svájc már megpróbálta gyengíteni az árfolyamot, és mások is követni fogják őket ebben.

Lehetelten küldetés elkerülni egy újabb recessziót. A legjobb megoldás, ha azok az országok, amelyek nem veszítették el hozzáférésüket a piacokhoz – az Egyesült Államok, Az Egyesült Királyság, Japán és Németország – rövidebb távú fiskális élénkítést vezessenek be, amelyet középtávú megszorítások követnek.

Az Egyesült Államok leminősítése siettetni fogja a költségvetési kiadáscsökkentést, de az azonnali lépés rontaná a kilábalást és a deficitet. Középtávon szükséges a kiadáscsökkentés.

A legtöbb nyugati központi banknak be kell vezetnie további a mennyiségi monetáris lazítást (pénznyomtatás), annak ellenére, hogy a hatás korlátozott lesz. Az Európai Központi Banknak (EKB) nem elég megállnia a kamatemeléssel, le kell csökkentenie nullára és nagy mennyiségben olasz és spanyol kötvényeket kell vásárolnia. Ezek az országok elveszítik piaci hozzáférésüket, amely világgazdasági válságot okoz, és a megmentés költsége a duplájára (vagy a triplájára) növekszik, és az eurózóna felbomlik. 

Mivel ez a krízis fizetőképességi és likviditási, az adósságok átütemezése megkezdődik. Az amerikai háztartásoknál az adósságok fele már víz alatti (a hitel meghaladja az ingatlan értékét). A görög-stílusú futamidő meghosszabbítás az adósság tekintetében Portugáliában és Írországban is bekövetkezik, és Spanyolországban valamint Olaszországban is erre kerülhet sor, ha elveszítik piaci hozzáférésüket. Roubini úgy látja, egy újabb gazdasági visszaesés nem előzhető meg. De a politika megakadályozhat egy második depressziót. Ez elég ok a gyors és célzott intézkedésekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.