BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mankót kérnek a városok

A törlesztési segítség mellett az önkormányzati feladatok átformálását várják a kormánytól.

A kormánytól várják a segítséget a bajban lévő devizahiteles önkormányzatok. A korábbi tervek szerint is a településekkel és a megyékkel kellene a kabinetnek foglalkoznia a rövid nyári szünetről visszatérve: az első, jövő heti kormányülés témája az új önkormányzati törvény lesz. A svájci frank árfolyamának emelkedése olyan vészhelyzetbe lökte a településeket, hogy sürgősen megoldást kell találni.

Három forgatókönyv merült fel arról, hogyan lehetne biztosítani azt, hogy az önkormányzatok vissza tudják fizetni a – sok helyen svájci frankban felvett – hiteleiket. Az ötletelést Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke indította el azzal a kérésével: kapjanak az érintettek egy év törlesztési moratóriumot. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke tovább is ment, ő három év türelmi időt kért. Szita Károly kaposvári polgármester viszont arról beszélt: a magánszemélyekhez hasonlóan az önkormányzatoknál is ideiglenes árfolyamrögzítésre volna szükség.

Akármelyik változat lesz is a végleges, teljes segítség mégis csak akkor jöhet, ha a készülő önkormányzati törvény alapjaiban változtatja meg a települések és a megyék feladatkörét s finanszírozását. A városvezetők ugyanis ott látják a problémák forrását, hogy az előző öt-hat évben lecsökkent a nekik juttatott állami támogatás, a feladatok száma viszont nőtt, emiatt is szorultak rá hitelfelvételre.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.