BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NAV: Ellenőrzés helyett a behajtásban bíznak

Ebben az évben már egészen biztosan nem szed be az adóhatóság 40 milliárd forintnyi plusz áfát az ellenőrzésekkel - lényegében így fordítható le a NAV válasza, melyet a Világgazdaság érdeklődésére küldött.

Azt kérdeztük, hogy hol tartanak az ellenőrzések, hány cégnél jártak és mennyi bevétel várható az eddigiek alapján. Az adóhatóság azt írta, hogy az ellenőrzéseket főszabály szerint 90 napon belül kell lezárniuk, amely a legnagyobb adózók esetében 120 nap, illetve indokolt esetben meghosszabbítható. Vagyis - a NAV szerint - a feltett kérdéseink "korainak tűnnek", azokra még nem áll módjában válaszolniuk. Emlékeztetőül: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember elején Lovasberényben jelentette be, hogy áfaügyi "hamisságok" révén 600 milliárd forint adó nem folyik be, és a NAV a "hatékonyabb adóbeszedésre való átállás keretében vállalta, hogy 40 milliárd forint többletáfát szed be idén".

A 90 napos határidővel az azonnal elrendelt ellenőrzések is december első felében zárulnának le. Azt is írja a NAV, hogy a 40 milliárd plusz bevételt csak úgy tudják teljesíteni, hogy munkaerőt csoportosítanak át illetve a hatékonyságot fokozzák - nem csak az ellenőrzés, hanem a végrehajtás során is. A hatóság válasza egybecseng azzal, amit az adóhatóság ügyeit ismerő forrásaink állítanak, vagyis hogy a NAV eleve nem ellenőrzésekkel gondolta beszedni a plusz pénzt, hanem a behajtás szigorításával. Ennek eszköze lehet a kisebb értékhatárra is elrendelt, esetlegesen azonnali inkasszó, a visszaigényelt ÁFA lehetőségek szerinti visszatartása, gyorsabb árverezések.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.