BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bizottság elfogadta az árfolyamrögzítés módosítását

Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén egyhangúan támogatta a nemzetgazdasági miniszter által beterjesztett törvénymódosító javaslatot, amely az árfolyamrögzítést 60 hónapig, de legfeljebb 2017 júniusáig terjesztette ki.

A törvény elfogadása esetén 2012. április 1-jén lép hatályba. Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára szóbeli kiegészítésében elmondta: a devizakölcsön havi törlesztő részletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt a bankok és az állam vállalja magára, a hiteladósnak csak a tőkerészt kell majd megfizetnie a gyűjtőszámla hitelre vonatkozó szabályok szerint.

A módosító javaslat azt rögzíti, hogy a pénzügyi intézmények a svájci frank esetében 180 forint/svájci frank, az euró esetén 250 forint/euró, a japán jen esetében pedig 2,5 forint/jen árfolyamot alkalmaznak a rögzített árfolyam időszakában.

Nátrán Roland arról is beszélt, hogy az a 4-5 ezer devizaadós, aki az árfolyamrögzítésre a korábbi javaslat ismeretében jelentkezett, természetesen átléphet ebbe a módosított árfolyamrögzítési konstrukcióba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.