BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raiffeisen: A magyar gazdaság már zsugorodott az év végén

Egy rendkívül csendes hetet hagyunk magunk mögött és egy fontos adatokban sűrű hét elé nézünk. Kedden kezdésképpen például a januári infláció jelenik meg, melynek terén nagy megugrásra számíthatunk, amivel még távolabb kerül az MNB céljától, írják heti elemzésükben a Raiffeisen Bank közgazdászai.

A bank elemzőinek előrejelzése szerint 5%-ra fog emelkedni az éves visszatekintő drágulás, ami azt jelenti, hogy havi szinten nagyjából 1,7%-al emelkedtek az árak. Ebben javarészt az indirekt adóemelések játszanak szerepet, valamint a hónapok óta gyenge forint és magas üzemanyagárak.

A szolgáltatások egy részében pedig a statisztikai sajátosságok miatt nem is fog még ez látszani, és várható valamilyen szinten, hogy a gyenge belső kereslet visszafogja az áremelési reflexeket. Sokfelé lehetett látni ideiglenes leárazásokat, akciókat is a múlt hónapban. A februári adat tehát nagy valószínűséggel még magasabb lesz, és abban valószínűleg teljesebb kép látszik majd az adóemelés hatásairól, vélekednek a Raiffeisen Bank elemzői.

„A magyar gazdaság negyedéves szinten számításaink szerint már zsugorodott a tavalyi negyedik negyedévben, ami miatt éves viszonyításban 0,5 százalékra lassul a növekedés. A szerdán megjelenő adatok csak gyorsbecslésnek számítanak, nem tartalmaznak részletezést” – áll az elemzésben.

Hozzáteszik, arra számítanak, hogy a háztartási fogyasztás még növekedett valamelyest, mint ahogy az export is, de a beruházások és a közösségi (állami) fogyasztás visszaesése ezt bőven ellensúlyozza.

Szintén szerdán jelenik meg a legutóbbi kamatdöntő ülés rövidített jegyzőkönyve, amelyen meglepetésre nem emelte tovább a tanács a kamatot. Simor András elmondása szerint szoros volt a szavazás, amiből arra következtetnek az elemzők, hogy a külső tagok többsége biztosította a kamatok tartását.

„A héten végleg kifogyott a szusz a forint-raliból, és miután túlságosan bizonytalan volt az EUR/HUF 290 alatt ismét visszaemelkedett a 295-ös szint közelébe. Az előttünk lévő napok makrogazdasági szempontból kedvezőtlen adatait új, pozitív hírek tudnák ellensúlyozni, talán ha végre leülnének a kormánnyal egyezkedni a nemzetközi felek. Ennek hiányában arra számítunk, hogy a pénteken megindult forintpiaci korrekció tovább folytatódik” – vélekednek. A Raiffeisen márciusi előrejelzése továbbra is 305-ös euró/forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.