BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Az IMF szerződés a levegőben lóg, erősödik a bizonytalanság

Folytatódik a péntek délután óta tartó forintgyengülés, menet közben kisebb korrekciókkal, de az euró/forint árfolyama rendületlenül emelkedik, áttörve a 293-as szintet, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Gyengül a korona, illetve a zloty is, de korántsem akkor mértékben, mint a forint. A zloty/forint, illetve a korona/forint árfolyama péntek óta egy százalékot meghaladó mértékben emelkedett, így a hazai fizetőeszköz értéke a cseh koronához, illetve a zlotyhoz képest is romlott – mutat rá Karsai Péter.

Valóban több a kérdőjel a forint háza táján, mint a régiós társaknál, hiszen az IMF szerződés a levegőben lóg, nincs konkrét tárgyalási menetrend, erősödik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy tényleg megvan-e a szándék a szerződés megkötéséhez – vélekedett a Commerzbank elemzője.

A másik kérdés az EU kohéziós alapjainak lehívása körül merül fel. Holnapra kiderül, hogy az Európai Bizottság milyen mértékű szankciót fog alkalmazni velünk szemben. Az EB leginkább azt kifogásolja, hogy hosszútávon nem fenntartható eszközökkel sikerül 3 százalék körülire leszorítanunk a hiányt (a magán-nyugdíjpénztárak államosításával), ami egy egyszeri tétel, tehát később már ennek a hatása nem érvényesül. A kifogás lényege, hogy a deficit újabb reformok nélkül ismét emelkedésnek indulhat. Ha tovább romlik a hangulat, akkor elérhetővé válhat a következő technikai ellenállás 295 környékén – írja a közgazdász.

Az euró/dollár árfolyamában ma nagy valószínűséggel a stagnálás lehet a jellemző, a kereskedők kivárnak, mivel ma gyakorlatilag nem várható komolyabb esemény, illetve adat, ami érdemben befolyásolná a hangulatot. A hét második felében viszont egymást fogják érni a fontosabb események. A két legfontosabb történés, a pénteki NFP számok közzététele, illetve a csütörtöki görög adósságrendezési program lesz, ahol az lesz a cél a görög kormány részéről, hogy a görög kötvénytulajdonosok legalább 67 százaléka elfogadja a felkínált kötvénycsere feltételeit – vetíti előre az elemző. Hozzátette: közben persze lesz még EKB kamatdöntés is, de ez az előbb felsoroltak mellett most várhatóan annyira nem lesz érdekes. Az euro/dollár árfolyama ma 1,32 körül oldalazhat, míg a dollár /forint kurzusa 220-223 között mozoghat.

Nincs érdemi változás az euró/frank fronton, 1,2050-1,2060 közé szorult be az árfolyam. A frank/forint kurzus viszont 243 fölött jár már, ami bő két hetes rekordnak felel meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.