BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A geuró válthatja ki a grexitet

Thomas Mayer, a Deutsche Bank vezető elemzője úgy látja, hogy Görögország továbbra is jobban jár, ha az eurózónában marad, de bevezeti saját valutáját az euróval párhuzamosan.

Mayer geurónak nevezi azt az új devizát, amelyet a görög államnak szerinte be kellene vezetnie úgy, hogy eközben az eurózóna tagja marad. A Deutsche Bank vezetője elemzőjének felvetése szerint Athén így az eurózóna tagja maradhatna, miközben a költségvetését az EU és az IMF segítsége nélkül tehetné rendbe.

Mayer logikája szerint a geuró bevezetésével a görög kormány elvethetné a nemzetközi szervezetek által nyújtott segélyprogram feltételeként támasztott megszorításokat. A készpénzhiány fedezetésére Athénnak adósleveleket kellene kibocsátania, amelyeket akkor törlesztene, ha ismét a rendelkezésére állna némi eurótartalék. Mint hogy a hitelezőknek ezeket az adósleveleket kellene használniuk egymás között is, ez feltételezi egy új deviza bevezetését – idézi a CNBC Mayer elemzését.

A geurot ez után Athén a tetszése szerint leértékelhetné anélkül, hogy hivatalosan kilépne az eurózónából. Mayer a kezdeti erős leértékelés után az árfolyam stabilizálásában bízik, mivel úgy véli, hogy Athén a fiskális politika és a strukturális reformok segítségével helyrebillenthetné az árfolyamot, ezzel nyitva hagyva a lehetőséget az eurózóhoz való visszatérésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.