BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vérengzés után újabb leminősítési hullám söpörhet végig Európán

A múlt heti spanyol vérengzés után újabb leminősítési hullám söpörhet végig az európai és az amerikai bankszektorban a piaci híresztelések szerint – jelenti az Equilor.

A következő hetekben a Lloyds és a Bank of Scotland-nak van leginkább oka félni, de a fókuszlistán szerepel 17 befektetési bank, ami közül 6 esetében a rövidtávú besorolás nagy valószínűséggel sérül. 

A leminősítések megdrágítanák a bankok közötti hitelezést, ami még úgy is negatívum lenne a piacnak, ha megnézzük, hogy az elmúlt időszakban a bankok jelentősen csökkentették finanszírozási függőségüket a likviditási tartalékok növelésével. A fent felvázolt forgatókönyv esetén a nettó kamatbevételek csökkenése lenne a legfájdalmasabb momentum az Equilor szerint.

Ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az európai döntéshozók szerda este: az eredetileg tervezett napirend a nyári vakációs célpontok és a téli síelések megtervezését ölelte volna fel, ám a görögök ebbe is belezavartak. Ismét az európai összefogás lesz terítéken, nevezetesen a közös európai eurókötvény kibocsátása, amelytől a németek mindeddig elzárkóztak, a franciák és leginkább az új elnök, Hollande azonban teljes mellszélességgel kiáll javaslat mellett. Támogatója is akad, hiszen a spanyol miniszterelnök mellett az egész Európai Bizottságot maga mögött tudhatja.

A közös eurókötvény nyilvánvalóan a gyengébb országoknak lenne kedvező, hiszen elbújhatnának az erős államok mögött és jóval olcsóbban finanszírozhatnák magukat, nem véletlen, hogy mindeddig Merkel nem rajongott az ötletért. Neki azonban hamarosan megköszönhetik a részvételt odahaza, ezért taktikai okokból Merkel is dönthet úgy, hogy ezt a fegyvert alkalmazzák.

Felmerült még az egész kontinenst felölelő betétbiztosítás kérdése és a második világháború után látott Marshall-segélyek folyósítása Athénnak, ezekről végleges döntés biztosan nem születik szerdán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.