BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ütős hétnek nézünk elébe

A hét számunkra legfontosabb adatára már nem kell sokat várnunk: a KSH kedden teszi közzé a bruttó hazai termék első negyedévi alakulására vonatkozó első becslését. A hazai mellett az európai és a japán GDP-adatot is megismerjük a héten; kiderül, mennyit keresett az átlag magyar márciusban és hogy mire jutott az első negyedévben a Mol és az OTP.

A hét számunkra legfontosabb adatára már nem kell sokat várnunk: a KSH kedden teszi közzé a bruttó hazai termék első negyedévi alakulására vonatkozó első becslését. A Világgazdaság Online a múlt hét végén 10 hazai elemzőt kérdezett meg: az előrejelzések mediánja mínusz 0,4 százalék volt (ami megegyezik a Reuters konszenzusával), a legoptimistább szakember 0,5 százalékos növekedést, a legpesszimistább 1,0 százalékos visszaesést valószínűsít. 2012 negyedik negyedévében 1,4 százalékos volt az éves növekedés.

Néhány, a GDP szempontjából fontos makromutató első negyedévi alakulását már ismerjük. Az ipari termelés az év első három hónapjában 0,1 százalékkal esett vissza év/év alapon. Külkereskedelmi mérlegünk továbbra is többletet mutat, de – mind forintban, mind euróban számolva – romlott az első negyedévben, amiért mindenekelőtt legfontosabb európai partnereink gazdaságának lassulása okolható.

A Világgazdaság Matolcsy Györgyöt is megkérdezte, mire számít a keddi KSH-jelentésben. A nemzetgazdasági miniszter nem kívánt tippelni, de jelezte: reménykedik egy pozitív adatban. A kormány legfrissebb, a Széll Kálmán-terv 2.0 (SzK2) részét képező prognózisa 2012 egészére 0,1 százalékos bővüléssel számol, az Európai Bizottság pedig (pénteken közzétett legfrissebb prognózisában) 0,3 százalékos visszaesést valószínűsít.

Statisztikai hivatalunk kedden az ipari termelés részletes márciusi adatsorát is közzéteszi; az előzetes jelentés szerint az év harmadik hónapjában az ipari termelés volumene (nyers adatok szerint) 1,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A Reuters konszenzusa 0,2 százalékos éves szintű bővülés volt. A szakembereknek naptári hatást figyelembe vevő növekedési ütemet sem sikerült eltalálniuk. A tényadat ebben a sorban 0,6 százalékos éves növekedés, szemben a Bloomberg által megkérdezett 12 elemző tippjeinek mínusz 0,6 százalékos mediánjával.

Szerdán a márciusi építőipari adatsor következik, borítékolhatjuk, hogy a februárinál jobb számmal: az év második hónapjában a termelés 16,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól (a rossz idő miatt).

Pénteken megtudjuk, mennyit keresett az átlag magyar márciusban. A februári nemzetgazdasági bruttó átlagbér 224 484 forint volt, 6,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Márciusban az elemzők szerint az éves ütem kissé lassult: 6,5 százalék a piaci konszenzus

Lássuk most a nemzetközi kínálatot!

Kedden csak úgy kapkodjuk a fejünket: sorra érkeznek majd a GDP-adatok, amelyeket az Eurostat 11 órai jelentése fog majd egy csokorba. A várakozások szerint az Unió statisztikai hivatala arról számol be, hogy az eurózóna gazdasága 2011 negyedik negyedévéhez képest 0,2 százalékkal zsugorodott január-márciusban. Mivel ez előző negyedéves (negyedév/negyedév) adat is negatív volt (mínusz 0,3 százalék), ez technikai recessziót jelent. Európa lokomotívja azért pozitív sebességbe kapcsol a várakozások szerint: a német GDP az üveggömbök szerint a tavalyi negyedik negyedéves 0,2 százalékos csökkenés után 0,1 százalékkal nőtt.

Németországból befut néhány májusi bizalmi mutató is: a ZEW „jelenlegi helyzet megítélése” indexét az áprilisi 23,4 után 19,5-re várják.

Az Egyesült Államokból inflációs adatot tesznek közzé: a fogyasztóiár-emelkedés éves üteme a márciusi 2,7 százalékról 2,4 százalékra csökkent a konszenzus szerint, az energia- és élelmiszerárakat figyelmen kívül hagyó mutató viszont maradt 2,3 százalékon.

Érkezik egy „birodalmi” adat is: a Fed közzéteszi a New York-i régió feldolgozóipari kilátásait számszerűsítő Empire State indexet: a mutatót az áprilisi 6,56 után 9,0-ra várja a piac. (Az Újvilág nem az öreg kontinens.)

Szerdán az Eurostat a részletes áprilisi inflációs adatsort teszi közzé. Az infláció az eurózónában egyelőre nem okoz komoly fejtörést: a márciusi 2,7 százalék után az előzetes becslése szerint áprilisban 2,6 százalékos volt az éves fogyasztóiár-emelkedés. (Az 5,7 százalékos magyar adat várhatóan veri az uniós mezőnyt.)

Az Egyesült Államokból lakáspiaci és ipari adatokat várunk. A megkezdett lakásépítések évesített üteme a márciusi 654 ezerről 680 ezerre emelkedett áprilisban az elemzők szerint, a kiadott engedélyek száma viszont 764 ezerről 730 ezerre csökkent. Az ipari termelés a márciusi (hó/hó) stagnálás után az üveggömbök szerint 0,5 százalékos lendületet vett az év negyedik hónapjában.

Csütörtökön hajnalban befut a japán GDP-jelentés is. 2011 negyedik negyedévében a világ harmadik legnagyobb gazdasága év/év alapon 0,7 százalékkal zsugorodott – ebben a sorban az első negyedévi jelentésben a piac 3,5 százalékos pluszra számít. (Mivel a bázist a 2011. márciusi katasztrófasorozat igencsak lerontotta.)

Az USA-ból befut a heti második feldolgozóipari Fed-indikátor: a Philly Fed a konszenzus szerint 8,5-ről 10,0-re emelkedik, vélik az elemzők.

A pénteki nemzetközi makronaptárból alig van mit kiemelni; az ínyencek figyelmébe a lengyel átlagbérek áprilisi alakulásáról szóló jelentést ajánlhatjuk. (Márciusban 3,8 százalékkal emelkedett a bruttó bérszint.)

Gyorsjelentések

Kedden számol be eredményeiről az OTP, a Mol és az Egis – valamint az Allianz és a Thyssenkrupp és a Salzgitter. Csütörtökön jelent a Wal-Mart.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.