BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az USA Kínának udvarol befektetésért

A kelet-kínai Dzsiangszu tartományban múlt hét végén tartott fórumon 3,4 milliárd dollár összegben jöttek létre befektetési szerződések kínai és amerikai vállalatok között.

Most másodszor rendezték meg a kínai-amerikai gazdasági-befektetési együttműködési találkozót, amelyen huszonegy kínai és húsz amerikai cég képviseltette magát. Az eseményen összesen 3,4 milliárd dollár értékben írtak alá szerződéseket, a fórumon négy kínai vállalat jelentett be 70 millió dollár összértékű befektetést az Egyesült Államokban – olvasható a China Daily összefoglalójában, amelynek címe: Az Egyesült Államok kínai befektetőket csábít a gyengélkedő gazdaság megsegítésére.

A befektetések, amelyek zöme az Egyesült Államokba irányul, összesen 42 projektet ölelnek fel 21 szektorban, köztük a feldolgozóipar, az energetika, a környezetvédelem, az IT, a vegy- és gyógyszeripar területén. Marisa Lago amerikai pénzügyminiszter-helyettes a fórum megnyitásakor kijelentette, "remélik, hogy a Kínából érkező befektetések lendületet adnak majd az amerikai gazdaságnak." Lago szerint az Egyesült Államokban megvalósított kínai befektetések növekedtek a legrohamosabban, éves rátán 53 százalékkal 2005-2010 között, 6 milliárd dollárt érve el.

Az amerikai ingatlanpiacon is jelentős volt a kínai befektetési arány, az amerikai ingatlanszövetség adatai szerint 9 milliárd dollár értékben vásároltak kínaiak ingatlant az Egyesült Államokban, ez a teljes össze 11 százaléka. Az elemzők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a kínai befektetőknek érdemes körültekintéssel eljárniuk a vásárlás előtt, annak ellenére, hogy az amerikai állam nem tesz különbséget az ingatlan tulajdonosai között. Ilyen nehézséget jelenthet a dollár leértékelődése a jüannal szemben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.