BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztria: Több bevándorlóra lesz szükségünk

A 8,3 millió lakosú Ausztriában jelenleg csaknem 280 ezer fő keres állást, illetve vesz részt valamilyen képzésben, de néhány év múlva a fordított helyzet jelenthet problémát - figyelmeztetett Rudolf Hundstorfer osztrák szociális miniszter.

A következő nyolc évben 170 ezer munkavállalóval kevesebb áll majd rendelkezésre Ausztriában az elöregedő társadalom hatásaként, miközben a szakképzett, harmadik országból származó "piros-fehér-piros" munkavállalói kártya eddig csak mérsékelt sikert hozott. A statisztikai hivatal fenti számításában már a leendő bevándorlók számát is figyelembe vették.

Az ORF összefoglalója szerint Bécsnek minden korcsoport esetében javítania kell a foglalkoztatást: több szakképzett férfit kell bevonni a munkaerőpiacra, és növelni kell a nők számát is. A munkaerőpiaci helyzet ismeretében a hatvan év felettieknek is fel kell készülniük arra, hogy tovább dolgozzanak. És még ez sem lesz elég. Ha fenn akarjuk tartani gazdasági teljesítményünket, akkor bevándorlókra van szükségünk" – szögezte le az osztrák szociális miniszter.

Nyugaton vadásznak

Egyes közgazdászok szerint Ausztria későn lépett a munkaerőpiaci nyitás tekintetében. A feszültségek már most érezhetőek: osztrák szakszervezeti körökben bírálat érte az Osztrák Gazdasági Kamarának (WKÖ) azt a tervét, hogy Spanyolországban, Portugáliában, Írországban és Görögországban keres szakembereket a vállalatoknál jelentkező hiány pótlására. Christoph Leitl, a WKÖ elnöke szerint az osztrák vállalatoknál jelenleg 30 ezer olyan szakember hiányzik, akiket nem lehet "hazai utánpótlásból" megszerezni.

A magyarok is mennek

Az osztrák munkaerőpiac keleti nyitása a határhoz közel eső tartományokra erőteljesebben hatott ki, mint azt várták. A Magyarországról vagy Szlovéniából érkező olcsó munkaerő ugyanis kiszorítja az állástalanná vált osztrákokat. 2011 májusa óta a hét kelet-európai ország polgárai szabadon kereshetnek munkát Ausztriában. Szakértők a munkaerőpiac liberalizálása nyomán 2 500 dolgozót vártak Szlovéniából, Magyarországról, Lengyelországból, Szlovákiából és a Balti államokból. Az osztrák munkaerőpiaci szolgálat (AMS) adatai szerint azonban a számuk már most 3 200 fő.

Az AMS szakértője, Prutsch Günther szerint a szlovén munkaerőpiaci helyzet súlyosbodása nyomán egyre több szakképzetlen munkás érkezik a szomszédos országba, ahol a munkalehetőségek mellett a jóval magasabb bérek is csábítják őket.

Megváltozott a munkaerőkölcsönzés szabályozása

Új, a munkaerő kölcsönzést szabályozó törvény lépett hatályba július elsején Ausztriában. A jogszabály rögzíti a kölcsönzött munkavállalók jogait, illetve a munkaerő kölcsönzők és a kölcsönvevő vállalkozások feladatait és kötelezettségeit – tájékoztatott Torsten Braner, a TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda.

Az új jogszabály továbbra is lehetővé teszi a vállalaton-, vagy cégcsoporton belüli munkaerő-kölcsönzést, ha a munkavállalók ideiglenes átadásának időtartama nem hosszabb, mint egy hónap, így az új jogszabály több magyar tulajdonú, Ausztriában működő vállalkozást is érinthet.

Az új osztrák törvény egyértelművé teszi, hogy a munkaerőt kölcsönvevő vállalkozások semmilyen módon sem diszkriminálhatják ideiglenesen kikölcsönzött munkavállalóikat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.