BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így diktál az Európai Unió

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden áldásukat adhatják arra, hogy Spanyolországban az idén 6,3 százalékos legyen a költségvetés hiánya.

A Marketwatch által ismertetett dokumentum szerint az idei GDP-arányos deficitcél a korábbi 5,3 százalékról emelkedik 6,3 százalékra, összhangban az Európai Bizottság tavaszi prognózisával. 2013-ban a hiányt 4,5 százalékra, 2014-ben pedig 2,8 százalékra kell csökkenteni a megroppant bankrendszer miatt uniós segítségre szoruló országban.

A tervezet szerint a spanyol kormánynak még július végéig közzé kell tennie, milyen strukturális reformokkal fogja elérni a 2013-as és 2014-es célokat, az idei 6,3 százalékos cél elérése érdekében pedig „haladék nélkül” új megszorító intézkedéseket kell bevezetni.

Mindezeken túl fel kell állítani egy kormánytól független „költségvetési tanácsot” is, amely felügyeli a fiskális politikát.

Újra 7 százalék fölött a kötvényhozamok

Spanyolország egyelőre a piacról finanszírozza államadósságát, de ennek költségei nem csökkennek. A hétfői aukción a 10 éves állampapírok átlaghozama újra 7 százalék fölé emelkedett: a legutóbbi aukcióhoz képest 12 bázisponttal, 7,04 százalékra. (Szintén 12 bázisponttal emelkedett a 10 éves lejáratú olasz állampapírok hozama is, aTradeweb adatai szerint a hétfői aukción az átlaghozam 6,15 százalék volt.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.