BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőhet a forint sebezhetősége, csak év vége felé lehet kamatvágás

A Citigroup mai elemzése szerint a kormány elvéti a jövő évi költségvetési hiánycélt, és csak 2012 negyedik negyedévére egyezhet meg egy hitelkeretről az IMF-fel és az EU-val.

A Citigroup közgazdászai azzal számolnak, hogy a közelmúltban bejelentett adó- és szociális hozzájárulási csökkentések a 2013. évi költségvetési deficitet a GDP 3,7 százalékára növelik majd a hivatalos 2,2 százalékos célkitűzéshez képest – derül a július havi elemzésből.

Az alacsony keresetűekre vonatkozó foglalkoztatási költségek csökkentése helyes irányba mutató lépés a versenyképesség érdekében. Ám fiskális ellensúlyozó intézkedések hiányában ez bonyolíthatja az IMF-fel és az EU-val való hitel-megállapodást, sőt, a (magyar) kormány elveti azt a gondolatot, hogy progresszívabb személyi adó bevezetését célzó rendszert vagy azt, hogy vagyonadókat vezessen be a fiskális egyensúly javítása céljából.

Mindezek miatt a Citigroup azzal számol, hogy elhúzódó tárgyalások lesznek az EU-val és az IMF-fel, amelyek valószínűleg nem zárulnak le 2012 vége előtt, amikor a finanszírozási nyomás erősödik az országra nézve.

Tekintettel arra, hogy várakozásaink szerint lassú haladás lesz a hiteltárgyalásokon, azzal számolunk, hogy csak 2012 negyedik negyedében valósul meg a kamatcsökkentés, noha a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa külső tagjainak a közelmúltbeli megjegyzései növelik a korábbi kamatcsökkentés kockázatát – írják a Citigroup elemzői. Egy ilyen lépés viszont növelheti a forint sebezhetőségét, ha a tárgyalások nem lesz gyors előrehaladás.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.