BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasít a gazdaság, hízik az államkassza a németeknél

A német export húz, így Németország megint pozitív GDP-adatot produkált. A német állam 8,3 milliárd euróval több betélet produkált, mint kiadást. Kérdés, képes-e Európa motorja átvészelni a nyarat.

A növekvő export és a belső fogyasztás az év második negyedévében is növekedési pályán tartotta a német gazdaságot.

A bruttó hazai termék a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt – derül ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal most közzétett gyorsjelentéséből. Az év elején 0,5 százalék volt az adat.

Elsősorban a külkereskedelem húzta a mérleget. Legfontosabb gazdasági partnerünknél az export 2,5 százalékkal nőtt, miközben az import 2,1 százalékos növekedést produkált. A belső keresletről már vegyesebb a kép: miközben a magánfogyasztók az adósságválság ellenére 0,4 százalékkal többet fogyasztottak, a vállalatok az általános bizonytalanság miatt visszafogták magukat. A cégek 2,3 százalékkal kevesebbet fektettek gépekbe és berendezésekbe. Ez már a harmadik csökkenést mutató negyedév volt ebben a tekintetben. Az építőipari beruházások 0,3 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest.

Csökkent augusztusban a német BMI

Csökkent augusztusban a német ipari beszerzési menedzser index (BMI) - közölte csütörtökön a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet. Az augusztusi összetett beszerzési menedzser index 47,0 pontra, 38 havi mélypontra csökkent a júliusi 47,5 pontról.

A szolgáltatási ágazatban a BMI 48,3 pontra, 37 havi mélypontra csökkent augusztusban a júliusi 50,3 pontról. A feldolgozóipari BMI 45,1 pontra, 3 havi csúcsra emelkedett a júliusi 43,0 pontról. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Más eurózóna-államokkal összehasonlítva Németország jól teljesít. Olaszországban a GDP 0,7 százalékkal csökkent, Belgiumban 0,6 százalékkal, Spanyolországban 0,4 százalékkal. Az egész eurózóna GDP-je 0,2 százalékkal esett vissza.

A kedvező konjunktúra-adatok felüdülést hoztak a német államháztartásnak is. Évek óta először többletet mutat az államháztartási egyenleg. 2012 első félévében az állami, tartományi, önkormányzati és társadalombiztosítási kasszák az előzetes számítások szerint 8,3 milliárd euróval többet szedtek be, mint amennyit kiadtak. Ez az összeg 0,6 százalékos emelkedést jelent. Az adat meglepően jó, 2011-ben még a GDP egy  százalékának megfelelő deficit mutatkozott. De még 2012 első negyedévében is 33 milliárd euróval több volt a kiadás, mint a bevétel.

Nyáron azonban a Reuters megjegyzése szerint Németország is visszaeshet. Az export, az ipari termelés és a beszerzések is csökkentek, az ifo gazdasági klímát vizsgáló indexe, a legfontosabb konjunktúramutató 2010 óta nem volt ilyen alacsony. 

 

A szolgáltatási ágazatban a BMI 48,3 pontra, 37 havi mélypontra csökkent augusztusban a júliusi 50,3 pontról. A feldolgozóipari BMI 45,1 pontra, 3 havi csúcsra emelkedett a júliusi 43,0 pontról. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.