BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel Kínában kilincsel

Jól kezdődött Angela Merkel kétnapos kínai hivatalos látogatása. A német szövetségi kancellárt Ven Csia-pao miniszterelnök hívta meg Pekingbe és már az első napon, tíz kooperációs szerződést írt alá a két ország.

Az egyik 50 Airbus A320 repülőgép leszállítására vonatkozik Kína részére, 3,5 milliárd dollár értékben, a másik Airbus gépek kínai összeszereléséről rendelkezik. A BBC emlékeztet arra , hogy Merkel idén már másodszor jár Kínában és igyekszik javítani a kapcsolatokat és üzleteket szerezni európai vállalatok számára. A német-kínai kereskedelem értéke tavaly mintegy 180 milliárd dollár volt, közel kétszer akkora, mint öt évvel ezelőtt. 

A Süddeutsche Zeitung pekingi tudósításában "Kína feltételeket szab az euró megmentéséhez" című cikkében azt írta: Németország és Kína szorosabban együttműködik az euróválság leküzdésében. "Mindkét félnek az a szándéka, hogy erősíti az egyeztetést és a párbeszédet a pénzügyipolitikában" - idézte a két ország közös közleményét. A gazdaság stabilizálására a két ország bankjait és vállalatait mindkét országban célzottan kell támogatni a kereskedelemben és a befektetések terén. Angela Merkel kancellár a kínai kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten méltatta Kína szerepét az euró stabilizálásában, egyben köszönetet mondva a Kínai Népköztársaságnak a kötelezettségvállalásáért. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az euróövezetben "megvan az abszolút politikai akarat" arra, hogy ismét megerősítsék a közös valutát. A görög helyzetet illetően a német kancellár kiemelte: azt akarja, hogy Athén az euróövezetben maradjon, de Görögországnak be kell tartania az előírásokat.

Kína késznek mutatkozott arra, hogy további támogatást nyújtson az euróválság elleni harchoz, feltéve, a miniszterelnök egyenesen kijelentette, hogy Peking hajlandó további eurózónabeli államkötvények vásárlására. Ám - a Süddeutsche Zeitung szerint - azt nem mondta meg, hogy erre milyen feltételek mellett kerülhet sor. A kínai kormány leszögezte, hogy a globális pénzügyi válság még nem ért véget, és az adósságválság terén fokozott erőfeszítéseket követelt Európától.

A bécsi Die Presse szerint Angela Merkel kínai látogatása során arra törekszik, hogy elnyerje az ország bizalmát Európa iránt. A német kormány abból indul ki, hogy Kínának erős érdeke fűződik a stabil euróhoz és a stabil valutaövezethez. Tekintettel arra, hogy Peking 1036 milliárd eurónyi valutatartalékkal rendelkezik, Berlin abban reménykedik, hogy további befektetéseket harcol ki vagy tőkeinjekciót kap az eurózóna mentőalapjába. Ennek kapcsán a kínai vezetés már közölte, hogy a továbbiakban is egyeztetni kíván az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.