BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pocsék hírek az euróövezetből

Az infláció augusztusban 2,6 százalékra emelkedett az euróövezetben, jelentette az Eurostat. Az előző hónapban 2,4 százalékos áremelkedést mért az EU statisztikai hivatala. Elemzők arra számította, hogy az infláció 2,5 százalékra emelkedhet a nyár utolsó hónapjában.

Az árak emelkedést így kisebb kedvezőtlen meglepetést okozott, és érvet szolgáltathat az Európai Központi Bankban a német Jens Weidmannak, aki szerint nem kellene elindítani egy kötvényvásárlási programot.

Az EKB terve, miszerint vásárolnák a gyenge (elsősorban spanyol és olasz) országok állampapírjait árszintemelő hatású lehet, és az infláció továbbra is meghaladja a központi bank 2 százalékos célját. Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke a Bild értesülései szerint lemondással fenyeget, ha az európai jegybank kötvényvásárlásba kezd.

Ugyanakkor az egyre mélyebb adósságválság és a recesszió újabb monetáris lazítást indokolna. Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke meglehetősen sötét képet festett az eurózóna jövőjéről: a kilátások tovább romlanak, és egyben növekszik a különbség az északi és a déli államok teljesítménye között.

Az Eurostat szintén pénteken közzétett adatai alapján júliusban 11,3 százalékos csúcson állt a munkanélküliség, vagyis nem változott június óta, ugyanakkor jelentősen emelkedett az előző év azonos időszakában mért 10,1 százalékoz viszonyítva. Az Európai Unióban több mint 25 millióan munkanélküliek (10,4 százalék), ebből 18 millióan az euróövezetben.

A gyenge gazdasági növekedési kilátások, a magas munkanélküliség, de mindenekelőtt a déli országok egyre nehezebb helyzete indokolhatná az EKB kötvénypiaci beavatkozását. A jegybank mandátuma ugyanakkor csak az árstabilitásra terjed ki, amit a német tisztségviselők továbbra is hangsúlyozhatnak, főként, hogy az infláció kisebb negatív meglepetést okozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.