BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katarra panaszkodnak

Panaszt nyújtott be Katar ellen két nemzetközi szervezet az ENSZ munkaügyi szervezeténél (ILO), mert az arab öbölállam tiltja a külföldi vendégmunkásoknak, hogy szakszervezetbe tömörüljenek, és más módon is sérti a nemzetközi előírásokat.

Katarban a munkaerő 94 százalékát teszik ki a vendégmunkások - közölte a nemzetközi szakszervezeti konföderáció és az ácsok és építőmunkások nemzetközi szervezete pénteki közleményében.

A Perzsa-öböl térségének gazdag kőolajexportőr államaiban általános, hogy nyomorúságos körülmények között dolgoznak a zömmel Dél-Ázsiából érkezett vendégmunkások. Túlnyomó többségük építkezéseken vagy az olajkitermelésben dolgozik, vagy ház körüli munkát végez.

A Katart bepanaszoló nemzetközi szervezetek szerint csaknem 200 nepáli hal meg évente munkahelyi balesetben az öbölállamban, de a katari kormány nem közöl adatokat a halálos munkahelyi balesetekről. Az arab országban nincs minimálbér, és egy vendégmunkásnak szinte lehetetlen felmondani egy munkaszerződést annak lejárta előtt.

A labdarúgó világbajnokság jó alkalom arra, hogy egy ilyen gazdag ország, mint Katar korszerűsítse a szabályozást - áll a közleményben. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Katarnak ítélte oda a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. A kis ország ezért komoly fejlesztéseket tervez a következő tíz évre: új nemzetközi repülőteret építenének 11 milliárd dollárból, mélytengeri kikötőt 5,5 milliárd dollárból, egymilliárd dollárt költenének egy új közlekedési folyosóra a fővárosban, Dohában, és összességében 20 milliárd dollár értékben fejlesztenék az úthálózatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.