BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Török Ádám: Kevés vezető magyar cég rúghat labdába

A vállalati stabilitás elsősorban az export tevékenységtől függ, két szektor teljesít kiemelkedően az árbevétel szempontjából, ez az autógyártás és az energetika - mondta a Világgazdaság A növekedés feltételei című konferenciáján Török Ádám akadémikus.

A magyar iparban egyetlen komoly nemzetközi szereplő van, ez a Mol. Török Ádám szerint a vállalkozások mikrointegrációja jóval az uniós csatlakozás előtt megkezdődött. Ugyanakkor az integráció típusát tekintve látszik, hogy a magyar nagyvállalatok nemzetközi szerepe az egyszerűbb formák felé tolódik el. Vagyis kevesebb az önálló piaci szereplő, mint a BorsodChem vagy az Egis és több a passzív beszállító.

A belföldi orientációjú vállalatok aránya a vállalatméret csökkenésével nő, vagyis a tézis, miszerint az export nagy része a nagyvállalatoktól származik, igaz. Emellett a fejlettebb működési formák is inkább a nagyokra jellemzőek. A vezető vállalatok szerepének növekedése veszélyes lehet, hiszen a koncentráció következtében egy vállalat sorsa is jelentősen befolyásolhatja az export teljesítményünket.

A tanulság kettős: a magyar átlaghoz képest a nagyvállalati kör erősen export orientált, a kkv-k körében az export orientáció sokkal kevésbé van jelen. Ugyanakkor a mikrointegráció formái erősen a vezető vállalatokra koncentrálódnak. A legfejlettebb integrációs formák főként a külföldi cégeket jellemzik. Mindez bizonyítja, hogy a magyar ipar korszerűsítéséhez szükséges erőforrások és magatartásformák csak a vezető cégeknél állnak rendelkezésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.