BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsugorodik a német BMI – Sanyarúak a kilátások

Az októberi romlás után ismét javult novemberben a német feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI), a mutató novemberi előzetes értéke azonban továbbra is a gazdasági aktivitás zsugorodását jelzi - közölte csütörtökön a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

A feldolgozóipari BMI 46,8 pontra emelkedett az októberi 46,0 pontról. A szolgáltatási ágazatban a mutató értéke ugyanakkor 48,0 pontra, 41-hónapos mélypontra süllyedt az októberi 48,4 pontról. Az összetett BMI kissé javult, 47,9 pontra nőtt az októberi 47,7 pontról.

Elemzők gyengébb, 46 pontos feldolgozóipari és erősebb, 48,3 pontos szolgáltatási mutatót vártak. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. 

"Nyögéssel fejezi be az évet a német gazdaság a várt kirobbanás helyett, miután az euróövezeti gondok továbbra is rontanak az üzleti és fogyasztói hangulaton" - értékelt Tim Moore, a Markit vezető elemzője. A novemberi felmérés azt jelzi, hogy a rövid távú kilátások továbbra is sanyarúak, a feldolgozóipari és szolgáltatási ágazatok számára egyaránt- tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.