BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ifo: Jövőre kezd beindulni a német gazdaság

Az idei év negyedik negyedévében várhatóan visszaesik a német gazdasági teljesítmény, de jövőre már elkezdődhet a kilábalás, jóllehet kezdetben csak lassú ütemben - közölte friss előrejelzését az ifo mértékadó német gazdaságkutató intézet.

A szervezet előrejelzése szerint a német bruttó hazai termék az idén is és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal bővül. Az ifo szerint a rossz gazdasági helyzetért elsősorban az euróövezeti válság felelős és a jövő évi enyhe kilábalást elsősorban a belső kereslet és a kivitel bővülése indíthatja el, feltéve, hogy az európai adósságválság nem mélyül tovább. A szervezet közleményében kiemelte: nem várható jelentős javulás a munkaerőpiacon.

Az ifo előrejelzése szerint a német GDP a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal esik vissza, míg a jövő év első negyedévében 0,2 százalékkal nő.

A szervezet szerint a német államháztartási hiány az idén is és jövőre is a GDP 0,1 százaléka lesz, míg az államadósság a bruttó hazait termék 81,1 százalékáról 80,1 százalékra mérséklődik 2013-ban. A fogyasztói árdrágulás átlagos éves üteme az idei 2,0 százalékról 1,6 százalékra lassul - közölte az ifo.

Magyar elemzők azért is kísérik figyelemmel a német gazdaság teljesítményét, mert a magyar kivitel legnagyobb felvevőpiaca. Az elmúlt negyedévekben a magyar kivitel volt a magyar bruttó hazai termék volumenváltozásának kevés pozitív komponensének egyike.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.