BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége lehet az euróövezet leghosszabb recessziójának

Az euróövezet feldolgozóipara a vártnál kevésbé csökkent júniusban, ami arra utal, hogy a valutaunió gazdasága a kilábalás útján van a leghosszabb recesszióból.

Az euróövezetben 48,8 pontra emelkedett a beszerzési menedzser-index júniusban, ami 0,5 pontos javulást jelent a májusi szinthez képest – közölte a Markit Economics. A végleges adat minimális javulást jelent az előzetesen becsült 48,7 ponthoz képest.

A feldolgozóipari beszerzési menedzser-index 2011 júliusa óta áll az 50 pontos érték alatt, ami elválasztja a bővülést a zsugorodástól.

Az euróövezet 18 hónapja tartó recessziója talán véget ért az idei második negyedében. A Bloomberg hírügynökség elemzői felmérése szerint a gazdaság stagnált április és június között, ám a következő három hónapban már gazdasági növekedésit várnak a közgazdászok.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a múlt héten azt mondta, hogy a döntéshozók készek lépéseket tenni, hogy segítsék a gazdasági növekedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.