BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír érkezett az euróövezetből

Két év óta először erősödött júliusban a feldolgozóipari tevékenység az euróövezetben, a Markit piackutató intézetnek az ágazat általános állapotát tükröző beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,3 pontra emelkedett a júniusi 48,8 pontról.

A csütörtökön közzétett mutató kedvezőbb az elemzők által várt 50,1 pontnál, és azt vetíti előre, hogy az euróövezet gazdasága a harmadik negyedévben esetleg kilábal a recesszióból. Az index 50 pont alatt zsugorodást, fölötte növekedést jelez.

A feldolgozóipari termelés alakulását jelző alindex 52,3 pontra emelkedett a júniusi 49,8 pontról, de a munkanélküliségi index továbbra is 50 pont alatt maradt, noha elég erőteljesen, 47,8-ról 49,1 pontra emelkedett.

Júliusban ismét növekedésnek indult a német feldolgozóipar, a BMI 50,7 pontra emelkedett a júniusi 48,6 pontról. Két év óta először mutatkozik élénkülés Olaszországban, ahol a BMI 49,1 pontról 50,4 pontra nőtt. Franciaországban még mindig zsugorodik ugyan a feldolgozóipar, de a csökkenés mértéke 17 hónapja a legalacsonyabb, a BMI 48,4-ről 49,7 pontra emelkedett. Itt Németországgal ellentétben nem a belső kereslet, hanem az export segíti a gazdaságot.

Három és fél éves csökkenési minimumot jelez a görög BMI, a mutató júliusban 47 pontra nőtt az előző havi 45,4 pontról. A görög BMI 2009. szeptember óta 50 pont alatt van. A júniusi stagnálás után ismét csökkent, és 50 pont alá, 49,8 pontra süllyedt viszont a spanyol BMI, jelezve, hogy a pénzügyileg sebezhető országban még várat magára a fellendülés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.