BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: 300 feletti euróval búcsúzhatunk 2013-tól

Véget érhet a részvénypiacok töretlen szárnyalása, amennyiben az amerikai jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően csökkenti a pénzpumpálás ütemét a gazdaságba. A feltörekvő piacokon kialakult feszült helyzet a magyar folyamatokban is érezhető: a forint árfolyama nyomás alá került, az állampapírhozamok meredeken emelkedtek és a tőkepiacon is negatív hullám söpört végig. Az MNB eközben tovább folytatja a kamatcsökkentési ciklust, így a forint egyre védtelenebbé válhat a piaci hullámokkal szemben. Az Equilor Befektetési Zrt. értékelése szerint a jegybank az év végéig akár 3 százalékig is vághatja az alapkamatot, miközben az euró árfolyama tartósan 300 forint felett mozoghat, és 305 forint környékén búcsúzhat az idei évtől.

Az amerikai jegybank, a Fed havi 85 milliárd dolláros pénzpumpája 10 milliárd dollárral csökkenhet a jövő heti kamatdöntő ülés során. Az amerikai jegybank kötvényvásárlásainak jótékony hatása az elmúlt években a tőzsdék emelkedésében és a kötvényhozamok csökkenésében csúcsosodott ki. A célként kitűzött határokhoz közeledve azonban – maximum 2,5 százalékos infláció és 6,5 százalék alatti munkanélküliség – a Fed elmozdulhat abba az irányba, hogy elkezdi lekapcsolni a lélegeztetőgépről az amerikai gazdaságot. Az egyre növekvő feszültség a feltörekvő piacokon, így a magyar folyamatokban is érezhető: a forint árfolyama nyomás alá került, az állampapírhozamok meredeken emelkedtek és a tőkepiacon is negatív hullám söpört végig. Az MNB a növekvő nemzetközi kockázatok, a forint gyengülése és az állampapír hozamok emelkedése ellenére folytatta a monetáris lazítási ciklust. Az Equilor elemzői szerint akár 3 százalékra is csökkenhet az irányadó ráta. Mindezek mellett az euró árfolyama 305 forint körül búcsúzhat 2013-tól, míg jövőre tartósan 300 forint felett, akár a 315-öt is érintve mozoghat.

Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint a piaci folyamatokat nem segíti az újabb devizahiteles mentőcsomag kapcsán kialakult bizonytalanság sem. A devizahitelek esetleges forintosítása vagy rendkívül megterhelné a hazai fizetőeszköz piacát, vagy az MNB kényszerülhet a 33 milliárd eurónyi devizatartalékából kisegíteni az akciót. Mindez helyzetbe hozná a forint ellen spekulálókat és még inkább sérülékenyebbé tenné a hazai fizetőeszközt. Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint a kormánynak nem érdeke tartósan gyengíteni a forintot, mivel az államadósság 40 százaléka továbbra is devizában van, így egy ilyen lépés lenullázná az államadósság csökkentésére irányuló törekvéseket, ráadásul az infláció újbóli felpörgésével is járna. E két tényező a választások előtt közvetlenül kedvezőtlen helyzetet teremtene, míg a gyenge forint gazdaságösztönző ereje csak középtávon lenne érzékelhető.

Az Equilor elemzésében rámutat, hogy a júniusban megszüntetett túlzottdeficit eljárás óta érezhetően puhultak a költségvetési folyamatok: ismét előkerült a pedagógus életpálya modell, számos újabb presztízsberuházásról – mint például stadion- és sportcsarnoképítésről – született kormányzati döntés és a Dunaferr esetleges felvásárlása és adósságátvállalása is negatívan alakítaná a költségvetési folyamatokat. Ettől függetlenül a költségvetési hiány a 3 százalékos szint alatt maradhat, de a kabinet által megcélzott 2,7 százalékos hiánycél sérülni fog.

Kuti Ákos szerint Magyarország ugyan kikerült a recesszióból, de ennek ellenére továbbra is gyenge a gazdaság dinamikája, ami elsősorban a rendkívül alacsony beruházási rátának és a továbbra is nyomott lakossági fogyasztásnak köszönhető. Véleménye szerint azonban az export segíti a gazdaságunkat, a Mercedes gyár pozitív hatása például már tetten érhető az ipari termelési adatokban. Az év második felében tovább javulhat az export, amit az is hajt, hogy az ország fő exportpartnereinek számító EU országok lényegében befejezték a fájdalmas költségvetési kiigazító folyamataikat.

A vezető elemző hozzátette: „Már az idei növekedéshez is hozzájárulhat, hogy ha lassan is, de bővülésnek indulhat az évtizedes mélyponton álló hazai lakossági fogyasztás is. Az energiaár-csökkentéseknek és az ezen kívül is alacsony inflációnak ennyi pozitív hatása valószínűleg lesz, bár inkább a jövő évi GDP számokhoz járul majd hozzá a belső kereslet. A beruházások viszont várhatóan továbbra is alacsony szinten maradnak, hiszen a kiszámíthatatlan szabályozói politika nem kedvez a befektetési döntéseknek. Ráadásul a hitelezés szintje is alacsonyan maradhat, hiszen a bankrendszer jövedelmezősége továbbra is alacsony, tőkehelyzetük elsősorban a külföldi anyabankoktól függ, az újabb devizahiteles mentőcsomag pedig várhatóan tovább rontja a kilátásokat.”

Mindezek fényében az Equilor idén 0,4 százalékos gazdasági GDP növekedésre számít a tavalyi alacsony bázis ellenére, míg jövőre ennél nagyobb mértékben (1,5 százalék) bővülhet a bruttó hazai össztermék, de nem fogja elérni a tervezett 2 százalékos szintet.

Az Equilor szerint a Budapesti Értéktőzsdén jelenleg egyedül a rendkívül erős fundamentumokkal rendelkező Richter esetében érdemes vásárolni a nagyobb vállalatok részvényei közül. Az elemzők szerint a gyógyszercég részvényei novemberben visszakerülhetnek az MSCI indexcsaládba, ami jelentős felértékelődést hozhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.