BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Privatizáció után egymilliárd dolláros üzlet

Egymilliárd dolláros (220 milliárd forintos) üzlethez jutott az orosz állami építőipari vállalat, a Goszsztroj egykori főnökének felesége, illetve annak cége.

Harminc hektáron összesen 481 ezer négyzetméternyi lakást épít a Finn-öböl térségében a Goszsztroj egykori vezetőjének, Vlagyimir Kogan feleségének a cége, a DFA-Development – írja a Lenta.ru orosz hírügynökség.

A lakóparkban, amelyet a tervek szerint 2018-ban adnak át, a lakásoknak majdnem fele kiemelt kategóriájú lesz, egyelőre azonban nem ismert, hogy mennyiért kínálják az ingatlanokat. A többemeletes épületek földszintjén irodákat és üzlethelyiségeket alakítanak ki. Az Öböl tűzei nevű projekt része, hogy 7 893 gépkocsi számára alakítanak ki parkolót, egy részüket mélygarázsokban.

A földterületet még 2007-ben vásárolta meg a Moszmetrosztroj állami vállalat 1,35 milliárd rubelért (10 milliárd forintért), a cég igazgatótanácsának abban az időben Kogan volt az elnöke. A Moszmetrosztrojt 2010-ben privatizálták, a tervezett lakópark területét egy áttétellel 2012-ben vásárolta meg a Kogan felesége által irányított BFA-Development.

Vlagyimir Kogan 2005 és 2008 között egy másik állami építőipari cég, a Roszsztroj vezérhelyetteseként dolgozott, majd tavaly júliustól a Goszsztroj élére nevezték ki. Igaz, ezen a poszton nem maradt sokáig, mert 2012 végén úgy döntött, hogy elhagyja az állami szférát.

Addig a leggazdagabb állami alkalmazottak között tartották nyilván, 2010-ben például a keresete 800 millió rubel (5,6 milliárd forint) volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.