BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: évtizedekben kell gondolkodni az eurócsatlakozásról

A miniszterelnök szerint nem években, hanem évtizedben vagy évtizedekben kell gondolkodni a magyar eurócsatlakozásról.

Orbán Viktor ezt Japánban, a tokiói Dzsószai Egyetemen tartott csütörtöki előadása során mondta a magyar eurócsatlakozás dátumát firtató kérdésre.

A kormányfő válaszában felidézte, a lengyel kabinet a közelmúltban úgy nyilatkozott, kevés az esélye annak, hogy a következő egy évtizedben csatlakozzanak az eurózónához. "Amikor mi a csatlakozásról gondolkodunk, nem a következő évről beszélünk, hanem a következő évtizedről vagy két évtizedről vagy három évtizedről" - mondta, hozzátéve, hogy van még egy feltétele a közös pénz bevezetésének, jelesül, hogy az euró kitartson addig.

A Magyarország és Európa egy változó világban című előadásában a kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai növekedés húzóereje a Magyarországot is magában foglaló, 80 milliós lakosságú, ígéretes évtized előtt álló Közép-Európa lesz, amely már túl van a válságon, versenyképes, "visszatért a térképre". Így a régió jó lehetőségeket kínál a befektetőknek, és logisztikailag vélhetően a legjobb pont az európai uniós piacok eléréséhez - hangsúlyozta Orbán Viktor. Közép-Európa nyitva áll Japán előtt - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.