BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög az euróövezet?

Novemberben további javulást mutat a német feldolgozóipar, derült ki a Markit ma megjelent közleményéből. A német feldolgozóipari beszerzési menedzser-index 52,7 pontig emelkedett a múlt havi 51,7 pontról, míg a franciák visszaestek 48,4 pontig, de a helyzet jobb, mint ahogy előzetesen gondolták. Az eurózónás eredmények nem változtak döntő mértékben.

A Markit Economics ma megjelent közleményében az eurózóna feldolgozóiparáról írt friss jelentést. Az adatok szerint mind a német, mind a francia feldolgozóipari szektor jobban teljesít, de Franciaország még mindig 50 pont alatti eredményt produkált. (Az 50 pontos érték választja el a bővülést és a visszaesést.) Spanyolország 48,6 pontot ért el az előre jósolt 51 helyett, így 6 hónapos mélyponton van a novemberi adatok szerint.

Novemberben a végleges adatok szerint szezonális kiigazítással 52,7 pontra emelkedett a német feldolgozóipari beszerzési menedzser-index az októberi 51,7 pontról. A német feldolgozóipari BMI novemberben az ötödik egymást követő hónapban emelkedve majdnem két és fél éve a legmagasabb szintet érte el.

Írország 52,4, Olaszország 51,4 pontos eredményt ért egy a novemberi időszakban.

Összességében az eurózóna feldolgozóipari teljesítménye 0,3 ponttal lett jobb októberhez képest, így továbbra is bővülést mutat 51,6 ponttal, ami októberben 51,3 volt. A felülvizsgált adatok nem mutatnak jelentős változást.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza azt közölte: "az adatok azt mutatják, hogy 0,6 százalékkal növekedhetett a gazdaság a negyedik negyedévben a valutaövezetben." Hozzátette, a legnagyobb fellendülést az északi országok mutatták fel, de stabilan hozzák a jó eredményeket Németországban, Ausztriában és Hollandiában is.

A második negyedévben lábalt ki az euróövezet a hat negyedévig tartó recesszióból. A 0,3 százalékos növekedést a harmadik negyedévben csak 0,1 százalékos bővülés követte, derült ki az Eurostat korábbi adatiból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.