BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább zuhan a forint, 2012 óta nem volt ilyen rossz az árfolyam

Tovább gyengült csütörtök reggel a forint: az eurót délelőtt fél tízkor 312,02 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a kora reggeli 309,33 és az előző esti 308,15 forint után.

Csütörtök reggel a legmagasabb eurójegyzés 312,49 forint volt. Az eurót legutóbb 2012 januárjában jegyezték hasonló árfolyamon, amikor 316,32 forinton érte el éves csúcsát.

Az euró gyengült a dollárral szemben csütörtök reggel, jegyzése a kora reggeli 1,3645 dollárról 1,3610-re csökkent.

A lengyel zloty csütörtök reggel 0,15 százalékkal, a cseh korona pedig 0,12 százalékkal gyengült az euróval szemben, a török líra 1,20 százalékot vesztett árfolyamából, a román lej pedig 0,28 százalékkal erősödött. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető sajtótájékoztatóján úgy kommentálta a zuhanást: „a szokásos januári forintingadozásról beszélünk”.

Mérsékelt az inflációs nyomás Magyarországon és az euróövezetben is, ez további teret ad a kamatcsökkentés folytatására – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara fórumán.

A feltörekvő piaci eszközöktől folyamatosan szabadulnak meg a befektetők, és a kockázatosabbnak ítélt piacokon óriási az eladói nyomás. A török jegybank nem is tudott tovább szembemenni a piaccal – és intervencióval tartani az árfolyamot –, így a befektetők kikényszerítették a drasztikus kamatemelést. Elsősorban azok a devizák zuhannak, ahol politikai kockázatokat látnak a befektetők.

Matolcsy beszédében hangsúlyozta, hogy szerinte óriási különbség van Magyarország és Törökország között. Ezt azzal támasztotta alá, hogy szemben a törökökkel, nekünk többletes a folyó fizetési mérlegünk.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.