BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma reggel is kétéves mélyponton a forint, 315 körül az árfolyam

Csütörtökön új kétéves mélypontra, 315-ös szint közelébe esett a forint az euróval szemben a tegnapi reggeli 310,5-ös kurzusról - tegnap délután még 313 körül stabilizálódott a kurzus. A keddi kamatvágás előtt még 308 forint körül mozgott az euró jegyzése. „A forint gyengül a legtöbbet a régiós devizák közül” – mondta a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza. „Leginkább a kamatcsökkentés az oka az esésnek, és emiatt egyre érzékenyebb az árfolyam a külső sokkokra.” Az MNB kedden a várt 10 bázispont helyett 15-tel, 2,7 százalékra vágta a kamatot, és nyitva hagyta a lehetőséget a csökkentésre.

"Február elején a 314-es szint megfogta a forintot, ha ez elesik, akkor 317-320-nál lehet a következő megálló. Az új történelmi mélypont, a 324-es kurzus elérése is benne van a pakliban” – véli Németh. Hasonlóan látja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank elemzője, aki arra figyelmeztetett, hogy stabil fundamentumok mellett alakul 310 forint körül az euró, ahonnan egy külső sokk könnyedén 320-330 felé repíthetné a forintot.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető közgazdásza közölte: az MNB árfolyamgyengüléssel szembeni közömbössége rendkívül sérülékennyé teszi a forinteszközöket a globális hangulat kedvezőtlen változásaival szemben, miközben a gazdasági növekedés szempontjából nem meghatározó a kis mértékű kamatcsökkentés. „Sőt a nettó hatás akár még negatív is lehet, ha figyelembe vesszük az állam és a háztartások jelentős devizaadósságát” – véli. A kötvénypiacon intő jel lehet a külföldiek állampapír-állományának elmúlt napokban bekövetkezett csökkenése. A Reuters adatai szerint a külföldiek forintkötvény-állománya az év elején tapasztalt 5 000 milliárd forintról 4 700 milliárd alá esett.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a forint volatilitása és gyengélkedése aggodalommal töltheti el a külföldi befektetőket és az árfolyamkockázat miatt távol tarthatja őket a forintkötvényektől.

Varga Mihály ma reggel arról beszélt, hogy a forint gyengülése okozhat többletkiadást a költségvetésnek, hiszen az idei büdzsét 296 forintos euróárfolyammal tervezték, de ez valószínűleg nem jelent olyan mértékű változást, amit ne lehetne fedezni a tervezett 220 milliárd forintos tartalékból.

A miniszter a forint gyengülésének két okáról beszélt, az egyik szerinte az ukrajnai politikai események, a másik az amerikai pénzcsapok elzárása.

Csütörtökön délelőtt egy kis megnyugvást követően 314 forint körül mozgott az árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.