BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány lassan elfogadhatja a 310-es eurót

A hosszabb távon fennmaradó gyengébb árfolyam jelentősen bővíti az exportáló kkv-k számát – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Rádiónak adott interjúban. „A kormánynak nincs árfolyamcélja” – hangsúlyozta Varga. Szerinte önmagában az árfolyamváltozás csak pillanatnyi előnyt tud adni az exportra termelő vállalkozóknak. Elemzők Varga szavaiból arra következtetnek, hogy a kormány hajlandó elfogadni a jelenlegi, 310 körüli euró/forint árfolyamot középtávon.

„Igaz, hogy a gyengébb árfolyam segíti az exportot, ám ez a képlet ilyen egyértelműen csak a nagy fejlett gazdaságokban működik” – mondta a Világgazdaságnak Gabler Gergely. Az Erste Bank vezető közgazdásza szerint érezhető is a világban egy „devizaháború”, amelynek során a fejlett gazdaságok gyengíteni szeretnék saját fizetőeszközüket a versenyképesség növelésére. Varga Mihály szerint amíg Olaszországban a líra volt forgalomban, folyamatosan gyengült más devizákhoz képest, mégis stabil volt a gazdaság.

„Magyarországnak nem olyan egyszerű a helyzete” – hangsúlyozta Gabler. A háztartások és az állam masszívan eladósodott devizában, és az államadósság több mint 40 százaléka idegen fizetőeszközben denominált. Ehhez jön még hozzá a szerdán kibocsátott 3 milliárd eurónyi devizakötvény, ami a GDP közel 3 százaléka.

„A forint esése gyengíti a pénzügyi stabilitást. A kkv-k inkább stabil árfolyamot szeretnének” – mondta Gabler Gergely.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.