BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forintárfolyam: a devizahiteles csomag és a rossz bank is hathat

Az önkormányzati választások utáni reggelen 305 forint alatt is jelezték az eurót. Ilyen erős forintárfolyamra utoljára április végén volt példa. A hazai fizetőeszköz két hónapja folyamatosan erősödik, szeptember elején még 317 forintot is kértek az euróért.

A gazdaságpolitika az év végére erősebb forintárfolyamban érdekelt – mondta a Világgazdaságnak Balatoni András. Az ING Bank vezető közgazdásza szerint erre azért van szüksége a kormánynak, hogy a GDP-arányos adósság csökkenjen, hiszen továbbra is 40 százalékos a devizaarány.

A forint erősödésének van egy másik oka is. – A hazai monetáris politika nemzetközi összehasonlításban feszesebbé vált az elmúlt időszakban. A lengyel jegybank 2,5 százalékról 2-re vágta a kamatot, miközben az Európai Központi Bank is bejelentett lazító intézkedéseket, Magyarországon pedig július óta változatlan, 2,1 százalékos a kamat – magyarázta Balatoni, aki szerint azért értékelődtek fel a forinteszközök, mert máshol lazultak a kondíciók.

Közben a devizahitelek átváltásával kapcsolatos kockázatok mérséklődtek, miután egyértelművé vált, hogy a jegybanki tartalék terhére fogja átváltani az MNB a devizahiteleket. Az ING Bank elemzője szerint fennmarad a forint erősödése rövid távon, és év végére még nagyobb lendületet is vehet a hazai deviza. Szerinte a jelenlegi árfolyam mellett már csökkenthet az adósságráta.

Jövő évben azonban visszapattanásra számítok – mondta Balatoni. Lesznek még kockázatok a devizahiteles mentés kapcsán, és az MNB felállítja a rossz bankot, ami ismét nyomás alá helyezheti a banki jövedelmezőséget. Ez feljebb lökheti a forint árfolyamát a jövő év elején – vélekedett.

A költségvetés feszes maradt választási év ellenére, és jövőre még alacsonyabb lehet a deficit, vagyis várható egy költségvetési kiigazítás – prognosztizálta a közgazdász. Szerinte a külföldi működőtőke beáramlása gyengébb, mint korábban volt, ami a nem konvencionális gazdaságpolitika következménye. A felzárkózás szempontjából kulcskérdés, hogy mennyi tőke jön az országba, de a forintot ez annyira nem befolyásolja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.