BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soha nem volt ilyen hónapja a költségvetésnek

Megjött a szokásos szeptemberi többlet is a központi költségvetésben - nagyon jól áll a büdzsé a harmadik negyedév végén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint az államháztartás központi alrendszerében 14,2 milliárd forint volt a többlet szeptemberben. Ez - teszi hozzá a tárca – "az elmúlt évek legkedvezőbb értéke". Igaz: tavaly 12,1, azelőtt pedig 13,1 milliárd forint volt a többlet a kilencedik hónapban, az eltérés valójában minimális.

Az eredmény azonban mégis ad okot a dicsekvésre. Soha nem állt ennyire jól a tervekhez képest a költségvetés. Jelenleg 1136,6 milliárd forintos pénzügyi hiányt vár a kormány az idén, amiből csak 74 százalék jött össze a kilencedik hónap végére: 844,6 milliárd forint. Ez az elmúlt évek legkedvezőbb értéke, hiszen tavaly az éves teret is meghaladta a deficit szeptember végén, azelőtt pedig 90 százalékon állt.

A mostani eredmény még akkor is szépnek mondható, ha az eredeti tervekhez képest nézzük meg a teljesítést (a kormány, szokás szerint az év közben felfelé korrigálta várakozását, ezúttal néhány államosító bevásárlás miatt). Az eredetileg várt 985 milliárdos pénzforgalmi deficitnek is csak 86 százaléka a szeptember végén elért hiány ugyanis.

A szaktárca magyarázata szerint a kíváló eredmény a gazdasági növekedés felfutásának, a foglalkoztatás bővülésének és az online pénztárgépek bekötésének köszönhető. Magyarázatuk szerint ezek a kedvező folyamatok csak az év második felében érvényesültek (ezért voltak csúnyábbak a hiányszámok tavasszal). Hangsúlyozzák mindezek alapján, hogy a hiány alakulása szezonálisan változik, és újra közlik, hogy az uniós módszertan szerint számolt hiánycél a GDP 2,9 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.