BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megnyugodhat a kormány a forintárfolyam miatt?

Megnyugodhatott a kormány: a forint a tegnap reggeli 317-es, három éves mélypontja közeléből még tegnap 314-ig erősödött az euróval szemben, később 315 körül stabilizálódott a kurzus. Látható egy ellenállás 314-es szintnél, amit most sem tudott áttörni a forint, onnan pattant vissza – mondta a Világgazdaságnak Böhm Péter, a Raiffeisen devizakereskedője.

A legfontosabb faktor a forint erősödése mögött a zloty euróval szembeni lendülete – nyilatkozta lapunknak Kerékgyártó Imre, a Commerzbank treasury sales igazgatója. Talán még nincs benne a forint erősödésében egy felső kéz, az viszont kétségtelen, hogy a görög események negatívan érintik a hazai devizát – fejtette ki a szakértő. A rubel árfolyama ugyan tegnap gyengült, de az ünnepek alatt megnyugvást láthattunk.

Kerékgyártó kiemelte, hogy a GDP-arányos államadóssághoz kell az erősebb forint, ami növeli annak az esélyét, hogy a központi bank beavatkozik a forint erősödése érdekében. Szerinte lehet arra számítani, hogy az év végén viszonylag erősebb forintárfolyamot láthatunk, de nincs sok értelme annak, hogy túl sok pénzt égessen el emiatt a jegybank. Január elejétől elengedik a forint árfolyamát, akkor pedig könnyedén gyengülhet, így nem lenne értelme jelentősen erősíteni – tette hozzá.

Böhm Péter úgy véli, hogy ha valamikor belenyúl az árfolyamba a jegybank, akkor az december 31-én lehet. Délelőtt 11-kor számít az árfolyam az adósság szempontjából, akkor kevesen fognak kereskedni, kisebb tételekkel el lehet mozdítani a kurzust.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.