BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baj lehet a gyenge forintból

Hiába támogatná a hazai vállalatokat a kormány: a gyengébb forint a multinacionális vállaltoknak kedvezhet az alacsonyabb bérköltségeken keresztül, a kkv-k azonban a devizahiteleik miatt bajban lehetnek. Az exportnak nem segít sokat a leértékelődés, és a háztartások sem örülhetnek annak ellenére, hogy megszabadulnak a devizahitelektől

Három éve nem látott szinten, a történelmi mélypontjához közel kezdte az idei évet a forint az euróval szemben, de a többi deviza is egyre drágább. Decemberben folyamatosan esett a forint, az egy hónappal ezelőtti 305-höz közeli szintről az év elejére 320 fölé került az euró ára, kedden délután pedig itt is zárt a kurzus, ilyen gyenge zárásra egyszer volt csak példa eddig. Szakértők szerint a forint zuhanása mostanra már inkább kedvezőtlenné vált a gazdaság számára.

Az exportőrök több bevételhez jutnak a gyengébb forint miatt, de az importőröket erősen terheli – mondta a Világgazdaságnak Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke. A helyzet azonban ennél bonyolultabb: Magyarországon a multinacionális cégek a legnagyobb exportőrök, amelyek dollárban vagy euróban tartják elszámolásukat. Az Audi teljes rendszere euróban, a Samsungé pedig dollárban van. A gyengébb forint ezeknél a vállalatoknál lényegében az alacsonyabb bérköltségen keresztül hat, a cégek azonban nem erre alapozzák befektetési döntéseiket – mondta Vértes András. A forint esése önmagában csak egyetlen kedvező tényező, ennek ellenére a bankszektorba bejövő tőke nélkül 2013-ban közel 1 milliárd euró, a tavalyi első három negyedévben pedig 1,4 milliárd eurónyi pénz távozott az országból. Amikor magasabb volt a kamat és stabil az árfolyam, akkor az Audi is Magyarországon tartott a pénzt.

A hazai kkv-k többségét negatívan érinti a gyengülő forint, a közepesvállalatok nettó importőrök és sok cégnek van euróhitele – emelte ki Vértes András. Ezzel egyetértett Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára is. A tisztán importőrök számára kellemetlen a deviza esése, amit továbbháríthatnak a lakosságra, ha tudnak.

Az importált műszaki termékek, az élelmiszerek és ruhák árában megpróbálják majd érvényesíteni a magasabb költségeket, ha pedig nem tudják, akkor a vállalkozó kerül nagy bajba – vélekedett Dávid Ferenc.
Hosszabb távon az inflációs hatás lesz kérdés. Vértes András szerint most nem kell attól tartani, hogy hirtelen növekedne a fogyasztói árindex a nagyon alacsony globális energiaárak miatt, de a deviza esése eltolja az árarányokat, ami hosszabb távon kedvezőtlen, miután a valuta gyengülése most is beszivároghat az importtermékeken keresztül. A GKI elnöke megjegyezte, az egyik kedvező hatás, hogy az idei évben már kevesebb uniós forrás érkezhet, mint tavaly, de a forint esése miatt mégis nagyobb összeget realizálhatnak a vállalatok.

Dávid Ferenc szerint a legnagyobb probléma a valuta ingadozása és kiszolgáltatottsága. Az exportot ösztönözheti ugyan a leértékelődés, de ezeknek a termékeknek az importtartalma magas, ami rontja a kedvező hatást – fejtette ki. A mostani árfolyam még elfogadható, de ha tovább esik, az kontraproduktív. Nagy vesztesek a devizában eladósodott vállalatok is, akikre nem vonatkozik semmilyen kormányzati mentőcsomag. – A legtöbb kkv mégsem védi magát a gyengüléstől – mondta Stickl László, a DBH Group üzleti szolgáltatásainak ügyvezető igazgatója. Szerinte későnek tűnik most elkezdeni a védekezést, de a további esés ellen még léphetnek.

Van egy olyan pont, amikor a forint tartós gyengülése miatt a megtakarítással rendelkező háztartások és a vállalatok is elkezdik a félretett péénzüket más országokba vinni – mondta Vértes András. Ez 2011 végén és 2012 elején meg is történt, amikor történelmi mélypontra esett a forint. Ha a kormány és az MNB nem figyel oda, most is bekövetkezhet egy lassú pénzkiáramlás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a forint esésével kapcsolatos kérdéseinkre annyit közölt, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja. Szerintük az az optimális árfolyam, amely mellett a magyar gazdaság stabilan növekszik, azt azonban nem árulták el, hogy ez hány forintos eurót jelent.

Leértékelődik a munka értéke

A kormány hisz abban, hogy a forint esése kedvező folyamat, de a hatások végül negatívak is lehetnek. Vértes András, a GKI elnöke szerint az emberek a forintot egy fontos jelzőszámnak tekintik, függetlenül attól, hogy van-e devizahitelük. Ha davalválódik a nemzeti fizetőeszköz, óvatosabbá válnak, hiszen a társadalom azt tanulta meg a válság kitörése óta, hogy a forint árfolyamának romlása rossz számukra. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára kiemelte, ha folytatódik a tendencia, akkor az azt jelenti, hogy a magyar munka értéke nemzetközileg leértékelődik.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.