BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állampapírok: Továbbra is előszeretettel fektet be a lakosság

A márciusi lakossági állampapír-piaci statisztika is alátámasztja, hogy a magánbefektetők hosszú távon is állampapírokban helyezik el a megtakarításaikat, hiszen kiemelkedő mennyiségben fektettek be újra az állam által kibocsátott értékpapírokba – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán.

Márciusban több mint 300 milliárd forint értékben vettek lakossági állampapírokat, ebből a mennyiségből 193 milliárd forint volt az a mennyiség, amit újrabefektett a lakosság. A nettó értékesítés 112 milliárd forintot tett ki, ennyi friss tőkét vonzott a lakossági állampapírpiac.

Az állam szempontjából is előnyös, hogy nő a lakosság szerepe az államadósság finanszírozásában. Az emberek az államkötvények után kapott kamatot jellemzően belföldön használják fel, így a költségvetési kamatkiadások nem áramlanak ki az országból. A magas újrabefektetési arány tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá teszi a finanszírozást, ami erősíti az ország stabilitását.

A papírok jegyzéséhez a Magyar Államkincstár ingyenes számlavezetést kínál, webes és okostelefonos hozzáféréssel. Emellett a lakossági államkötvények kamata után nem kell egészségügyi hozzájárulást (EHO) fizetni, tartós befektetési számla (TBSZ) esetén pedig 5 éves futamidő után kamatadót sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.