BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent az álláskeresők száma Zalában

Zala megyében 13 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma áprilisban márciushoz képest - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel kedden.

Április végén 11 420 álláskeresőt regisztráltak: a hivatal adatai szerint a márciusinál 1,7 ezerrel, az egy évvel korábbinál pedig közel 900 emberrel kevesebb a nyilvántartott álláskereső Zalában.

Az elmúlt években 5-9 százalék közötti mértékben csökkent áprilisban az álláskeresők száma. Idén a 13 százalékos mérséklődés részben a szezonális munkaerőigények bővülésének eredménye, de a feldolgozóiparban is nagyobb számban ajánlottak állást. Az elmúlt hónapban több mint ezer fővel bővült a közfoglalkoztatásban résztvevők száma, és megkezdődött a közel 200 álláskereső képzése is.

A kedvező munkaerő-piaci folyamatoknak köszönhetően a megye valamennyi térségében kevesebb az álláskereső, mint egy évvel ezelőtt: Lenti és Zalaszentgrót térségében csaknem 30 százalék a csökkenés mértéke.

Mérséklődött a pályakezdő álláskeresők száma is: a regisztráltak 11 százaléka, mintegy 1245 fiatal pályakezdő, míg a tavalyi év azonos időszakában csaknem 1,4 ezer pályakezdő szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában.

Április végén a gazdaságilag aktív népesség 8,8 százaléka volt regisztrált álláskereső, míg egy hónappal korábban a mutató értéke meghaladta a 10 százalékot.

Az év első négy hónapjában összesen 7,6 ezer álláskereső talált munkát Zala megyében: 4,8 ezren támogatott foglakoztatás keretében, 2,8 ezren pedig az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.