BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot csökkent a magyar beszerzésimenedzser-index

Enyhe javulást jelzett csak a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) által számított beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisban, a mutató szezonálisan kiigazított értéke 51,0 százalék.

Az április havi index 4,4 százalékponttal alacsonyabb a márciusinál, és a múlt decemberihez hasonló ütemű bővülést jelez. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; az áprilisiaké 51,9). Az MLBKT közleménye szerint az idei a legalacsonyabb áprilisi index 2012 óta.

A BMI egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga, amelynek 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Csökkent a termelési mennyiség indexe márciusi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi negyedik hónapja. A mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 20 évben hatszor volt csak kisebb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani így a hetedik legalacsonyabb áprilisi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, de alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent márciushoz képest, és egyúttal a mennyiség csökkenését is jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legalacsonyabb áprilisi adat. A beszerzett mennyiség tizenötödször növekedett zsinórban, mielőtt megszakadt a trend.

A beszerzési árak esetében az árak csökkenési üteme abbamaradt, és enyhe növekedésbe váltott, ugyanakkor a mostani ütem 1995 óta a nyolcadik legalacsonyabb áprilisi.

A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hatodik legalacsonyabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent márciushoz képest, de egy havi szűkülés után negyedszer jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését.

A másik külpiaci mutató, az exportindex növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont felett maradt. 2013 óta egy hónap kivételével folyamatosan bővülést jelzett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.