BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: az április végi hiány kedvezőbb a tavalyinál

Az államháztartás központi alrendszerének április végi hiánya kedvezőbb lett az egy évvel korábbinál; a 2015 április végi hiány 609,8 milliárd forint volt, míg az előző év azonos hónapjának deficitje 951,2 milliárd forintot tett ki - közölte az előzetessel megegyező részletes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

A minisztérium közleménye szerint a tavalyi és az idei április végi egyenlegek eltérő alakulásában egyrészt a gazdaság folyamatos növekedése miatti idei magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó, illetékbefizetések), másrészt a kedvezőbb kamategyenleg játszott szerepet.

Az európai uniós módszertan szerinti 2015. évi hiánycél nem változik, az továbbra is a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százaléka, amelyet az országgyűlési tárgyalás alatt lévő 2015. évi költségvetési törvénymódosítás is megerősít.

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 69 százaléka az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak, ugyanakkor a minisztérium megjegyzi, hogy a hiány nagyságának lefutása nem időarányos: az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.