BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az éves terv fölött van júliusban az államháztartási hiány

Az államháztartás központi alrendszerének július végi halmozott hiánya 894,1 milliárd forintra teljesült.

Az államháztartás központi alrendszerének július végi halmozott hiánya 894,1 milliárd forintra teljesült - közölte az NGM. Ez 13 milliárd forinttal van az éves terv fölött. Ezen belül a központi költségvetés 953,7 milliárd forintos deficittel, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 22,9 milliárd forintot meghaladó szufficittel zártak.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének deficitje 851,4 milliárd forintot tett ki ugyanebben az időszakban. Az NGM magyarázata szerint a különbség elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad. A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei közel 280 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, mely egyrészt az évenként változó elszámolások különbségéből ered; másrészt pedig az Európai Bizottság által vizsgálat alá vont és egyeztetés alatt lévő tételek következménye.

A júliusi deficit 70,8 milliárd forintot tett ki, az előző év hetedik hónapjában ez 37,7 milliárd forint volt. Az eltérés oka az NGM szerint itt is főként a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételeinek az előző év júliusához viszonyított jelentős elmaradásában keresendő, ezeket azonban később számolja el a költségvetés.

A gazdasági minisztérium külön hangsúlyozta a hiányról szóló közleményében, hogy a hiány nagysága nem időarányos: az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket. Az uniós módszertan szerinti éves hiánycél pedig változatlanul a GDP 2,4 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.