BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassulhat az eurózóna növekedése

A gazdasági teljesítmény növekedési ütemének lassulására utal az euróövezet januári beszerzésimenedzser-indexe - közölte a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Januárban az előzetes értékkel megegyező 53,6 pontra csökkent a decemberi 54,2 pontról az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A szolgáltatóipari és a már a hét elején közzétett feldolgozóipari adatok alapján kalkulált összetett BMI 53,6 pontra csökkent januárban a decemberi 54,3 pontról. A mutató előzetes értéke 53,5 pont volt.

Az összetett BMI januárban már a 31. hónapja tartózkodott a termelési teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett. 

A januári BMI egy éven belül az egyik legalacsonyabbnak bizonyult és így erősen növeli annak a valószínűségét, hogy az Európai Központi Bank (EKB) újabb gazdaságösztönző intézkedésekhez folyamodjon - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. 

Kiemelte, hogy az üzleti aktivitás, a rendelésállomány és a foglalkoztatás növekedési üteme egyaránt lassult januárban. A gazdasági döntéshozók szempontjából a leginkább aggályos fejlemény azonban a deflációs nyomás erősödése volt - mutatott rá -, hiszen a javak és szolgáltatások átlagára tavaly március óta leggyorsabb ütemben most januárban csökkent.

Az EKB minden ösztönző igyekezete ellenére is az elmúlt egy évben elmaradt a gazdasági növekedés és az infláció várt gyorsulása. Vagy azért, mert az ösztönzés mértéke nem bizonyult elegendőnek, vagy azért mert maguk az alkalmazott monetáris intézkedések nem kellő mértékben hatékonyak - mutatott rá a Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a feldolgozott adatok alapján a régióban az év elején mindössze 0,4 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.