BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb rossz hírt kapott Kína

A kínai feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor teljesítménye is gyengült februárban, minden fontos kategóriában romló körülményekre utalnak az adatok.

Februárban a januári 49,6 pontról 49 pontra csökkent a kínai hivatalos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

A zsugorodást kifejező 50,0 pont alatti teljesítmény immár hetedik egymást követő hónapban tart, a mutató legutóbb 2011 novemberében állt 49 ponton - derült ki a nagy állami vállalatokat jellemző statisztikákból.

A központi adatok szerint a szolgáltatóipari szektor aktivitása februárban (50 pont feletti) bővülést mutatott akkor is, ha ez visszafogottabb ütemű is volt, mint az előző hónapban. A nem-feldolgozóipari oldalon a BMI a januári 53,5 pontról 52,7 pontra gyengült.

A Caixin/Markit nem hivatalos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe, amely elsősorban a kis- és középvállalkozások teljesítményét vizsgálja, hasonló képet mutat. Az év második hónapjában 48,0 pontra gyengült, miközben az elemzők a januárival megegyező 48,4 pontra számítottak. A Caixin-mutató 12 hónapja csökkenő teljesítményt jelez, a februári az elmúlt öt hónap legalacsonyabbja.

Az adatok a feldolgozó ipar egyértelmű további - nem várt mértékű - lassulásról árulkodnak. A szaksajtó értékeléseiben elemzők csalódásuknak adtak hangot, mivel az index minden fontos kategóriában, a termelésben, valamint az új megrendelések és a foglalkoztatás területén is romló körülményekre utal.

A BMI csökkenési tendenciája véleményük szerint azokra a nehézségekre utal, amelyekkel a világ második gazdasága az ipari struktúraváltás időszakában küzd, vagyis a termelési kapacitások radikális visszafogásával, miközben a külső és a hazai kereslet továbbra is renyhe.

A jelek szerint a kínai gazdaság kívánt ütemben történő növekedésben tartásához gazdaságélénkítő lépésekre lesz szükség. Ennek első jele volt, hogy hétfőn a jegybank az idén első alkalommal váratlanul 50 bázisponttal 17 százalékra csökkentette a kötelező banki tartalékrátát. A keddtől hatályos intézkedéssel becslések szerint mintegy 100 milliárd dollár került a hitelintézeti rendszerbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.